Avion de luptă britanic trimis să monitorizeze 2 bombardiere ruseşti deasupra Mării Negre

Un avion de luptă britanic staţionat în România a fost trimis pentru a monitoriza două bombardiere strategice ruseşti care operau deasupra Mării Negre în apropierea spaţiului aerian al NATO.
Bombardier strategic rusesc Tu-22.
Bombardier strategic rusesc Tu-22. (Wikipedia.org)

Armata britanică a anunţat că avionul de luptă Typhoon, al Forţei Aeriene Regale (RAF), a decolat marţi de la o bază militară românească situată în apropiere de Constanţa, după ce două bombardiere strategice Tu-22 au zburat deasupra vestului Mării Negre.

Bombardierele supersonice ruseşti, numite Backfire de către NATO, au fost depistate în timp ce se îndreptau spre sud, dar niciun avioan nu a intrat în raza vizuală a adversarului.

“A fost o operaţiune de rutină şi nu este diferită de ceea ce fac avioanele NATO în alte zone în mod regulat”, a declarat Andrew Cow, ofiţer de comandă al unităţii 135 Expeditionary Air Wing, care este staţionată în România.

Într-o declaraţie publicată miercuri, armata rusă a confirmat zborul de marţi deasupra Mării Negre, adăugând că bombardierele Tu-22 au fost flancate de avioane de luptă Su-27.

Totuşi, Ministerul rus al Apărării a declarat că “niciun avion militar străin” nu s-a apropiat de bombardierele ruseşti. RAF a declarat că avioanele celor două forţe aeriene nu s-au întâlnit probabil deoarece avionul de luptă Typhoon a monitorizat de la distanţă avioanele ruseşti.

Oficialii ruşi au avertizat în repetate rânduri împotriva desfăşurării de forţe “non-regionale” deasupra Mării Negre, zonă prioritară pentru Rusia de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.

Ţările occidentale şi-au amplificat prezenţa militară în estul Europei pentru a descuraja ceea ce ele numesc a fi “agresiunea” rusească.

SUA a trimis un contingent de soldaţi în estul Europei de la anexarea Crimeei de către Rusia, iar desfăşurările militare americane au fost suplimentate de patru grupuri de luptă ale NATO, fiecare fiind alcătuit din peste 1.000 de militari.

Aproximativ 3.500 de soldaţi americani au sosit în Polonia în luna ianuarie, aceasta fiind una dintre cele mai mari desfăşurări de forţe militare americane în Europa de la sfârşitul Războiului Rece în 1991.