Avertisment dur al Germaniei la adresa lui Trump: nu mai ameninţaţi UE, nu mai favorizaţi Rusia

La presiunile şi avertizările SUA ca membrii NATO să îşi crească cheltuielile militare, ministrul german al apărării a avertizat Washingtonul să nu ameninţe UE, să nu submineze coeziunea europeană şi să nu încerce apropieri de Rusia pe la spatele aliaţilor săi.
Ursula von der Leyen (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.02.2017

La câteva zile după ce noul şef al Pentagonului, Jim Mattis, a apărut în faţa unei săli de conferinţă pline în Bruxelles şi a cerut din noi ca statele NATO să îşi sporească bugetul militar sau riscă o reducere a suportului american, ministrul german al apărării Ursula von der Leyen “a tras o salvă de avertismente” împotriva Washingtonului, avertizând SUA să nu afecteze coeziunea europeană, să nu abandoneze valorile occidentale şi să nu încerce o reapropiere de Rusia pe la spatele aliaţilor săi.

Von der Leyen a cerut în plus ca SUA să nu ia de bune legăturile transatlantice.

“Prietenii noştri americani stiu prea bine că tonul lor asupra Europei şi NATO are un impact direct asupra coeziunii continentului nostru”, a declarat ministrul german Conferinţei pentru Securitate din München. “O Uniune Europeană stabilă este de asemenea în interesul Americii, la fel precum un NATO puternic şi unificat”, a declarat ea, fiind citată de AFP.

Germania – împreună cu NATO şi restul Europei – a fost tulburată de laudele aduse de Trump deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, de criticile sale la adresa NATO, iar atitudinea sa conciliantă faţă de Rusia a uimit aliaţii, determinându-i să caute asigurări din partea membrilor echipei noului preşedinte că politica americană traditională a SUA cu privire la Rusia nu a fost schimbată.

Într-o încercare de a-şi calma partenerii, Casa Albă a trimis în această săptămână generali de top în Europa.

Secretarul american al apărării James Mattis a declarat vineri participanţilor la Conferinţa pentru Securitate din München că legătura dintre Europa şi America este puternic bastion împotriva instabilităţii şi violenţei.

În acelaşi timp în Bonn, unde miniştrii de externe din naţiunile G20 au încheiat o întâlnire de două zile, secretarul de stat american Rex Tillerson a făcut declaraţii scurte în cadrul cărora s-a menţinut aproape de politica externă convenţională, inclusiv în privinţa Coreei de Nord şi a Rusiei. În condiţiile în care Casa Albă este prinsă într-o controversă datorită legăturilor sale cu Moscova, Tillerson a fost prudent în privinţa Rusiei, în ciuda promisiunilor lui Trump a de îmbunătăţi relaţiile cu aceasta.

După o întâlnire desfăşurată joi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, Tillerson a declarat că SUA urmăreşte o cooperare cu Moscova doar atunci când aceasta va fi “benefică pentru poporul american”.

Dar, acea asigurare nu a fost deloc suficientă pentru a-l linişti pe ministrul german al apărării.

În München, Ursula von der Leyen a avertizat SUA să nu ia de bune legăturile transatlantice, subliniind că aliaţii săi nu ar trebui puşi pe acelaşi nivel cu Rusia. “Nu poate exista o politică de echidistantă faţă de aliaţi şi faţă de cei care ne contestă în mod deschis valorile, frontierele şi legea internaţională”, a declarat ea.

Oficialul german a reamintit Washingtonului valorile de bază la care au aderat toţi membrii NATO. “[Acele valori] nu lasă loc pentru tortură. [Acele valori] ne împiedică să provocăm victime civile şi ne îndeamnă să oferim protecţie celor care au nevoie”.

În plus, von der Leyen a criticat decizia lui Trump de a impune o interdicţie de călătorie asupra cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane. “Ar trebui să fim atenţi la faptul că această luptă (împotriva terorismului) nu este o luptă împotriva Islamului şi a musulmanilor. Altfel, riscăm să ne săpăm o groapă mai adâncă în care violenţa şi teroarea se vor amplifica, doar. Mai degrabă, este corect să căutăm un parteneriat cu naţiunile musulmane şi arabe care au aceleaşi păreri”, a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor