Autorităţile vor să reintroducă stagiul militar
alte articole
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat luni că stagiul militar pe bază de voluntariat trebuie reintrodus. De aici până la stagiul militar obligatoriu mai este doar un pas, scrie gândul.info.
Aflat la Sibiu, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldaţi, ministrul Apărării a explicat că este necesar ca Legea privind rezervistul voluntar să fie trecută prin Parlament. "Aceasta va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat".
Este aceasta o etapă premergătoare reintroducerii stagiului militar obligatoriu? Fostul premier Adrian Năstase, pe vremea căruia s-a renunţat la stagiul militar obligatoriu, susţine că da.
"Oare nu vedem ce se întâmplă în jurul nostru, nu înţelegem că vom ajunge să cheltuim puţinii bani pe care-i mai avem în buget pentru a cumpăra câteva avioane, în perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru ca industria de armament din ţările occidentale să-şi poată continua activitatea şi zonele de influenţă să fie reîmpărţite? Oare nu înţelegem că România a căpătat un alt statut după încheierea Primului Război Rece şi că noi participăm acum la aplicarea Doctrinei Truman, după ce, ani de zile, am suportat-o?", a scris pe blogul său Adrian Năstase.
Potrivit publicaţiei citate, Mircea Duşa a anunţat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în 2015, dintre care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar. Dacă legea este votată în Parlament, rezerviştii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care ţara noastră intră în război, a spus un oficial al Armatei.
Cei care doresc să aibă statutul de rezervişti voluntari trebuie să participe necondiţionat la misiuni interne şi externe, să anunţe unitatea militară dacă părăsesc domiciliul pentru mai mult de 48 de ore şi să păstreze cu sfinţenie secretul militar. Pentru perioadele în care participă la misiuni, militarii vor fi plătiţi, scrie infomm.ro.
Ce obligaţii au rezerviştii voluntari? Ei trebuie să fie devotaţi statului român, să respecte şi să apere valorile democraţiei constituţionale, să respecte jurământul militar, regulamentele şi ordinele comandanţilor şi să participe necondiţionat la instruire, în ţară şi în străinătate.
Rezerviştii voluntari au drepturi salariale, primă de fidelitate, drepturi de echipare şi de hrană, măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală şi medicamente.
Alte state NATO, cum ar fi Lituania, au trecut deja la stagiul militar obligatoriu. Cu o lună în urmă şi Letonia a introdus un sistem prin care tinerii vor fi recrutaţi şi o situaţie asemănătoare este şi în Norvegia, unde armata a devenit obligatorie pentru bărbaţi, dar şi pentru femei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.