Autorităţile din ţările UE nu cunosc încă Directiva Servicii, intrată în vigoare în decembrie 2009

Epoch Times România
11.04.2012

Autorităţile competente din ţările Uniunii Europene nu cunosc încă Directiva Servicii, intrată în vigoare la 28 decembrie 2009, este una dintre concluziile la care a ajuns Comisia Europeană după ce a verificat schimbul de informaţii din Sistemul de Informaţii al Pieţei Interne (IMI).

În primele trei luni ale anului 2012, prin intermediul IMI - un instrument de lucru creat datorită Directivei Servicii - au avut loc peste 700 de schimburi de informaţii privind calificările profesionale, în timp ce pe servicii au fost doar 97, iar pe detaşarea lucrătorilor - care este în faza pilot - s-a înregistrat un număr dublu de schimb de informaţii.

"În februarie anul trecut am organizat o conferinţă de promovare a sistemului IMI pentru aria serviciilor, la Bruxelles. Am organizat mai multe ateliere de discuţii să vedem ce nu s-a demarat, pentru că situaţia nu e nouă. Anul trecut pe vremea asta situaţia era la fel. În decursul anului 2011 am încercat să lucrăm cu coordonatorii naţionali să vedem ce se întâmplă, să încercăm să înţelegem de ce această situaţie. Răspunsurile sunt variate, nu există un singur răspuns la această întrebare şi, de asemenea, mai depinde de la ţară la ţară. Una dintre concluzii a fost că, din păcate, această directivă încă nu este foarte bine cunoscută în rândul autorităţilor competente. Anumite ţări au avut întârzieri în a transpune această directivă, care este foarte complexă şi unii utilizatori încă nu ştiu foarte clar ce au de făcut", a explicat Magda Talaban, de la Comisia Europeană - Directoratul general pentru piaţa internă şi servicii, în cadrul conferinţei de promovare a Sistemului IMI S în România, organizată de Ministerul Afacerilor Europene.

"Situaţia nu ne bucură, înseamnă că multe autorităţi continuă să aplice tot felul de proceduri anterioare directivei. Se pare că directiva e relativ nouă şi statele membre nu au experienţă de cooperare între ele", a mai spus Talaban.

La rândul său, subsecretarul de stat în MAEur, Răzvan-Horaţiu Radu, a precizat că "Directiva Servicii este un act normativ deosebit de complex, ce a necesitat modificări substanţiale ale legislaţiei interne ale statele membre, prin intermediul cărora se doreşte ameliorarea pieţei interne a serviciilor, prin facilitarea serviciilor transfrontaliere. Se urmăreşte, de asemenea, înlăturarea obstacolelor din cadrul liberei cirulaţii a serviciilor în interiorul UE, simplificarea procedurilor administrative, consolidarea atât a încrederii reciproce dintre statele membre, cât şi a încrederii prestatorilor şi consumatorilor în piaţa internă".

Directiva îşi propune simplificare administrativă, are o agendă ”pentru o mai bună legiferare, iar reducerea sarcinilor administrative, a factorilor de iritare, a birocraţiei, în general, e de natură să genereze creştere economică prin faptul că întreprinderile se pot concentra pe activitatea economică propriu-zisă, iar mediul de afaceri şi investiţional poate deveni mult mai atractiv", a mai spus Radu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor