Autorităţile de reglementare au pus sechestru pe Signature Bank - al treilea cel mai mare faliment bancar din SUA

Signature Bank a dat faliment, 13 martie 2023
Signature Bank a dat faliment, 13 martie 2023 (Youtube - captură ecran)

Autorităţile de reglementare au pus sechestru pe banca regională Signature Bank (SBNY) din New York, la două zile după ce au închis Silicon Valley Bank, în timp ce supraveghetorii sistemului bancar încearcă restabilirea calmului înainte de deschiderea pieţelor luni, potrivit unui material publicat de Yahoo Finance.

Signature devine a treia cea mai mare bancă intrată în faliment în SUA, după Silicon Valley Bank şi Washington Mutual, în 2008, dacă activele sale nu s-au schimbat semnificativ de la sfârşitul anului 2022. Signature avea active de 110 miliarde de dolari la 31 decembrie, ocupând locul 29 în topul băncilor americane. Avea depozite de 88 miliarde de dolari la acea dată, iar aproximativ 89,7% nu erau asigurate de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Potrivit unei declaraţii comune a secretarului Departamentului Trezoreriei, Janet Yellen, a preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, şi a preşedintelui FDIC, Martin Gruenberg, toţi aceşti deţinători de depozite îşi vor primi banii înapoi. Este citată o "scutire de risc sistemic" care se aplică, de asemenea, tuturor deţinătorilor de depozite de la Silicon Valley Bank. Acţionarii şi anumiţi deţinători de datorii negarantate nu vor fi protejaţi, au menţionat ei, iar conducerea superioară a fost înlăturată.

Orice pierderi suferite de Fondul de asigurare a depozitelor FDIC pentru a sprijini deponenţii care au depăşit limita protejată de 250.000 de dolari, au adăugat ei, "vor fi recuperate printr-o evaluare specială a băncilor, aşa cum prevede legea". FDIC îşi menţine fondul de asigurare cu ajutorul contribuţiilor regulate din partea băncilor. Oficialii guvernamentali nu au dezvăluit cu câte depozite sau active a rămas Signature în momentul confiscării ei.

Signature deservea clienţi din lumea criptomonedelor şi încercase să îşi reducă expunerea. La fel ca Silvergate Bank, o altă bancă prietenoasă cu criptomonedele, care a anunţat săptămâna trecută că se va lichida voluntar, a suferit de pe urma unei ieşiri a depozitelor ca urmare a prăbuşirii bursei de criptomonede FTX. Depozitele au scăzut cu 17% în al patrulea trimestru din 2022 faţă de perioada anterioară.

De asemenea, valoarea unora dintre titlurile sale de valoare a scăzut din cauza creşterii rapide a ratelor dobânzilor în ultimul an, o evoluţie care a creat probleme şi pentru Silicon Valley Bank, odată ce deponenţii de la această bancă din California au început să retragă bani.

Săptămâna trecută, Signature a încercat să restabilească încrederea în poziţia sa, în condiţiile în care investitorii au pedepsit acţiunile băncilor regionale, publicând un document în care se afirma că are "o poziţie financiară puternică şi bine diversificată" şi reiterând intenţia companiei de a-şi reduce expunerea faţă de clienţii de criptomonede. Acţiunile sale s-au vândut vineri cu peste 20% şi au scăzut cu 76% în ultimul an.

Aceasta a recunoscut în cel mai recent raport anual că "baza noastră de deponenţi este mai puternic ponderată cu depozite neasigurate mai mari decât multe alte bănci" şi a menţionat că "pierderea clienţilor noştri cu depozite sau reducerea substanţială a soldurilor depozitelor ne-ar putea forţa să ne finanţăm activitatea cu surse de finanţare mai scumpe şi mai puţin stabile".

Signature a fost înfiinţată în 2001 de către directorul general Joesph DePaolo, preşedintele Scott Shay, şi vicepreşedinte şi director John Tamberlane. Banca se adresa persoanelor cu o valoare netă mare. Într-un interviu acordat în 2001 publicaţiei Crain's New York înainte de lansare, Shay a descris publicul ţintă al băncii ca fiind "tipul care şi-a început afacerea în Brooklyn şi care acum valorează 20 de milioane de dolari". Banca a devenit publică în 2004.

Mai recent, banca a curtat firmele de criptomonede, oferind platforma SigNet, bazată pe tehnologia blockchain, care permitea clienţilor să transfere banii între ei în afara orelor obişnuite de funcţionare a băncii.

Cea mai mare bursă de criptomonede din SUA, Coinbase, a anunţat într-o postare că, la închiderea activităţii de vineri, avea aproximativ 240 de milioane de dolari "în numerar corporativ" la Signature. Aceasta a precizat că se aşteaptă să recupereze integral aceste fonduri.

Compania Paxos emitentă de stablecoin a menţionat, într-o declaraţie transmisă Yahoo Finance, că societatea deţine în prezent 250 de milioane de dolari la Signature Bank şi "deţine o asigurare privată de depozit mult peste soldul nostru de numerar şi limitele FDIC pe cont".

Acum că Signature a fost confiscată, Circle, emitentul monedei stabile USDC, "nu va putea procesa baterea şi răscumpărarea [pentru stablecoin] prin SigNet" şi "se va baza pe decontări prin BNY Mellon", a declarat duminică seară, pe Twitter, directorul general Jeremy Allaire.

Moneda în dolari a Circle a scăzut vineri sub nivelul crucial de 1 dolar, după ce compania a dezvăluit rezerve de 3,3 miliarde de dolari în numerar deţinute la banca falimentară Silicon Valley Bank, în ciuda încercărilor de retragere de joi. După ce a scăzut la 88 de cenţi sâmbătă, compania a anunţat că intenţionează să acopere orice deficit din pierderile SVB folosind "resurse corporative".

Allaire a declarat duminică seară că "100% din depozitele de la SVB sunt sigure şi vor fi disponibile mâine la deschiderea băncilor" şi că "vom aduce un nou partener bancar de tranzacţii cu batere şi răscumpărare automatizată, potenţial chiar mâine".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie