Autorităţile de la Bucureşti promit să acorde sprijin R. Moldova pentru sectorul energetic

Aspectele colaborării comercial-economice dintre Moldova şi România au fost discutate de ministrul Economiei, Octavian Calmîc, cu unii colegi din Guvernul român, în cadrul vizitei de lucru la Bucureşti din 21 februarie.
Octavian Calmîc şi Toma-Florin Petcu în cadrul intrevederii de la Bucureşti 21.02.2017 (facebook.com/profil Ministerul Economiei al RM)
Ştefan Sârbu
21.02.2017

Colaborarea bilaterală directă în domeniul energetic, precum şi în cadrul diferitelor organizaţii internaţionale de specialitate, unificarea eforturilor în realizarea proiectelor de interconexiune a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi României au fost discutate marţi în cadrul întrevederii viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, cu Toma-Florin Petcu, ministrul Energiei al României.

Oficialul român a accentuat că autorităţile de la Bucureşti vor acorda şi în continuare tot sprijinul Guvernului Republicii Moldova în realizarea proiectelor de o importanţă naţională în sectorul energetic.

În cadrul aceleeaşi vizite la Bucureşti, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, şi omologul său român Alexandru Petrescu au discutat şi despre aspectele colaborării comercial-economice dintre Moldova şi România şi realizarea unor proiecte investiţionale comune.

Interlocutorii au convenit să continue dialogul în cadrul unei vizite la Chişinău a ministrului Economiei, Alexandru Petrescu, în luna martie curent.

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Economiei va avea o întrevedere şi cu Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, care în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti şi Camera Americană de Comerţ în România (AmCham România), au organizat un forum al oamenilor de afaceri americani, aflaţi în România, interesaţi de realizarea unor proiecte investiţionale în Republica Moldova. La eveniment şi-au anunţat participarea peste 200 de oameni de afaceri, companii şi investitori.

Menţionăm că recent, Ministerul Economiei a prezentat pentru dezbateri publice lista localităţilor pe unde va trece conducta gazoductului Ungheni –Chişinău, iar lucrările de proiectare vor începe imediat ce iniţiativa va trece de faza consultărilor.

Conform studiului de fezabilitate, gazoductul va trece prin 25 de localităţi din raioanele Ungheni, Nisporeni, Străşeni, Călăraşi şi municipiul Chişinău, iar pentru despăgubirea localnicilor care deţin terenurile ce vor trece în proprietatea statului sunt prevăzute 600 de mii de euro.

Construcţia conductei cu o lungime de aproape 120 de kilometri va începe anul viitor şi va fi finalizată în 2019. Capacitatea gazoductului Ungheni - Chişinău este estimată la aproape 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

În prezent Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le cumpără de la Concernul "Gazprom" din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor