Autoritatea Bancară Europeană solicită Bulgariei să asigure accesul instant la depozitele KTB

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a declarat luni că Bulgaria ar trebui să permită imediat accesul clienţilor la conturile Băncii Comerciale a Corporatiste (Corpbank, KTB), relatează Novinite.
Protestari tinand drapelul Uniunii Europene in timpul unui protest antiguvernamental, 14 iulie 2013, in Sofia, Bulgaria. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
21.10.2014

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a declarat luni că Bulgaria ar trebui să permită imediat accesul clienţilor la conturile Băncii Comerciale a Corporatiste (Corpbank, KTB), conform unui articol Novinite.

Potrivit unui comunicat al EBA, atât banca centrală bulgară BNB cât şi Fondul de Garanţii ale Depozitelor (DIF) încalcă Articolul 1(3)(i) şi Articolul 10 al Directivei 94/19/EC – legea Uniunii Europene responsabilă cu asigurarea depozitelor bancare.

Bulgaria ar trebui să îndepărteze complet restricţiile şi să asigure accesul clienţilor la banii depuşi atât la KTB cât şi la subsidiarul Banca Comercială Victoria (fosta Credit Agricole Bulgaria) sau să lanseze un mecanism pentru a efectua transferurile bancare, a solicitat autoritatea bancară printr-o recomandare oficială.

Pentru lansarea unui mecanism de transfer va fi nevoie de aprobarea parlamentului, iar prima sesiune a Adunării Naţionale a Bulgariei va avea loc pe 27 octombrie.

Autoritatea Bancară Europeană a mai cerut BNB să asigure clienţilor accesul la conturile lor atât din KTB cât şi din subsidiarul Victoria.

Sub legislaţia actuală a blocului, sau mai exact Directiva Schemelor de Garanţie a Depozitelor (DGS), clienţii bănci trebuie să fie compensaţi cu până 100.000 de euro pentru activele lor, într-o perioadă de 25 de zile lucrătoare de la data la care a fost blocat accesul la conturi.

Procedurile de infringement împotriva Bulgariei au fost începute de Comisia Europeană sub suspiciunea că ţara a încălcat legea UE pe data de 25 septembrie. Un comunicat de presă emis de EBA în aceeaşi zi a dezvăluit că autoritatea bancară a demarat şi o investigaţie în această privinţă.

Corpbank, cel de-al patrulea creditor ca mărime al Bulgariei, a fost pus sub supervizarea specială a BNB în mijlocul lunii iunie după ce lichidităţile au fost consumate şi a trebuit să-şi îngheţe toate operaţiunile.

De mai multe săptămâni, clienţii furioşi au desfăşurat proteste în faţa băncilor KTB sau BNB, cerându-şi accesul la conturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor