Austria înăspreşte legea privind azilul pentru a restricţiona fluxul refugiaţilor

Parlamentul vienez a aprobat reguli mai dure privind acordarea azilului în încercarea de a reduce fluxul de migranţi. Guvernul va declara stare de urgenţă dacă numărul refugiaţilor ameninţă ordinea publică sau copleşeşte instituţiile publice.
Refugiaţi traversează Ungaria, îndreptându-se spre frontiera austriacă, 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.04.2016

Politicienii din Austria au adoptat miercuri o nouă lege mai dură privind azilul pentru a gestiona criza refugiaţilor. Un total de 98 de parlamentari, inclusiv din sânul coaliţiei de guvernare a social democraţilor şi conservatorilor de centru dreapta, au votat în favoarea noii legislaţii. Doar 67 de parlamentari au votat împotriva măsurii.

Conform noilor reguli, oficialii vor putea să aplice stare de urgenţă, iniţial pentru şase luni, dacă numărul migranţilor care sosesc în Austria creşte mult pe neaşteptate sau dacă numărul refugiaţilor ameninţă securitatea naţională. În funcţie de situaţie, starea de urgenţă ar putea fi extinsă pentru alte 3 perioade de câte 6 luni.

Noua lege prevede, de asemenea, un “azil limitat”, ceea ce reduce numărul anilor pe care un refugiat i-ar putea trăi în Austria. Toodată, familiile solicitanţilor de azil ar putea întâmpina mai multe dificultăţi pentru a veni în această ţară.

Solicitanţii de azil, inclusiv cei din Siria, ar putea fi respinşi în mod direct la frontieră după procesarea aplicaţiilor. Totuşi, ar putea fi făcute unele excepţii pentru femeile cu copii mici, pentru minorii neînsoţiţi sau pentru alte grupuri vulnerabile.

Legislaţia adoptată miercuri se adaugă la o serie de măsuri recente luate de Austria pentru a reduce fluxul de migranţi ce doresc să ajungă în ţară. Aceste măsuri includ plasarea unei limite anuale în ceea ce priveşte numărul de aplicaţii pentru azil şi intensificarea controalelor la graniţele austriece cu Slovenia şi Ungaria.

Mass media austriacă a raportat, de asemenea, că guvernul din Viena plănuieşte să construiască un gard la frontiera sa cu Italia pentru protecţie în cazul unei creşteri neaşteptate a numărului de migranţi ce ajung la graniţa respectivă.

Premierul italian Matteo Renzi a condamnat planurile, susţinând că Viena acţionează “cu neruşinare împotriva regulilor europene, fiind de asemenea împotriva istoriei, împotriva logicii şi împotriva viitorului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor