Macedonia foloseşte din nou gaze lacrimogene împotriva refugiaţilor la graniţa elenă

Un imigrant aruncă înapoi o grenadă cu gaz lacrimogen în timpul ciocnirilor cu poliţia macedoneană la graniţa dintre Grecia şi Macedonia, în apropiere de satul elen Idomeni, 13 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.04.2016

Poliţia de frontieră a Fostei Republici Iugoslave Macedonia a folosit miercuri gaze lacrimogene şi grenade flash bang asupra unui grup de zeci de imigranţi şi refugiaţi frustraţi care au protestat împotriva închiderii frontierei din nordul Greciei.

Manifestanţii au cerut poliţiei macedonene să deschidă frontiera, iar unii au încercat să treacă prin gardul de sârmă ghimpată, declanşând răspunsul macedonenilor. Poliţia elenă a intervenit ulterior pentru a dispersa mulţimea de manifestanţi.

Nu au fost raportaţi răniţi în timpul acestor ciocniri violente, care au reprezentat cel de-al doilea incident în ultimele câteva zile. Duminică, poliţia macedoneană a folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc, grenade dispersante şi tunuri cu apă pentru a împinge înapoi câteva sute de imigranţi care au încercat să treacă peste gardul de frontieră. Aproximativ 250 de persoane au fost rănite în acel incident.

Macedonia a acuzat Grecia că nu împiedică rezidenţii din taberele de migranţi să treacă ilegal frontiera, în timp ce Atena şi-a acuzat vecinul nordic că foloseşte forţă excesivă.

Ciocnirile violente de duminică au fost declanşate după ce au fost distribuite pliante în limba arabă care susţineau că a fost deschisă graniţa. Distribuirea acelor pliante şi violenţele ulterioare de la frontieră au fost atribuite activiştilor, conform Deutsche Welle.

Premierul elen Alexis Tsipras a învinuit luni activiştii străini pentru “incitarea” migranţilor să năvălească asupra gardului de frontieră.

Aproximativ 11.000 de migranţi şi refugiaţi, ce au fugit din zone de război şi de sărăcie din Orientul Mijlociu şi Africa, au rămas blocaţi în tabăra improvizată de lângă satul elen Idomeni de când ruta balcanică a fost închisă la începutul lunii trecute.

Închiderea graniţei şi a rutei balcanice a ajutat la reducerea fluxului de refugiaţi care doresc să ajungă în ţările nordice europene, dar situaţia din Grecia se agravează deoarece peste 50.000 de imigranţi şi refugiaţi au rămas blocaţi acolo după sosirea din Turcia.

Guvernul elen îi încurajează pe refugiaţii şi imigranţii din Idomeni să se deplaseze la centrele de recepţie, dar mulţi dintre aceştia speră să reuşească să meargă mai departe, către nordul Europei. Luni şi marţi, aproximativ 700 de imigranţi au fost de acord să fie transportaţi în autobuze la un centru de recepţie din nordul Greciei.

Pentru a depăşi această criză umanitară, Uniunea Europeană se bazează pe un acord încheiat cu Turcia în privinţa reducerii numărului de refugiaţi care ajung pe continent. Pe baza acelui acord, UE va primi câte un refugiat sirian din Turcia pentru fiecare refugiat sirian ilegal din Europa care este întors în Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor