Australia: Opoziţia conservatoare a lui Tony Abbott a câştigat alegerile
alte articole
Australia întoarce pagina după şase ani de conducere a Partidului Laburist. Liderul opoziţiei conservatoare din Australia, Tony Abbott, a câştigat alegerile înlăturându-l pe Kevin Rudd (după şase ani de guvernare). Cu 88% din voturile numărate, Abbot şi-a asigurat 89 din cele 150 de locuri în Camera Reprezentanţilor.
O majoritate covârşitoare, aproape 14,6 milioane de cetăţeni au votat pentru opoziţie. Votul în Australia este obligatoriu din 1924.
Victoria nu se datorează programului, care nu este atât de entuziasmant, ci lipsei de alternative. Partidul Laburist aflat la putere de şase ani, puternic divizat pe plan intern, a pierdut de mult credibilitatea electoratului.
În plus, Guvernul care a condus cu succes ţara de-a lungul anilor grei ai recesiunii globale a introdus nepopulara taxă pe carbon acuzată că ar fi umflat preţurile facturilor. Rezultatul: australienii s-au aruncat, chiar dacă fără tragere de inimă, în braţele opoziţiei.
"Aceste alegeri au fost cele mai pierdute de Guvern, nu cele mai câştigate de opoziţie", a rezumat în mod strălucit situaţia fostul prim-ministru Bob Hawke, după închiderea urnelor din New South Wales, Queensland, Victoria şi Tasmania.
Tony Abbott, în vârstă de 55 de ani, un conservator catolic (poreclit „călugărul nebun"), este acuzat de misoginism şi este protagonistul unui lung şir de gafe. Victoria lui este considerată un miracol provocat de dezastrul făcut de Partidul Laburist.
Prim-ministrul australian, Kevin Rudd, considerat a fi cel mai popular politician din ultimii treizeci de ani, a continuat să fie liderul preferat al populaţiei pentru o lungă perioadă de timp. Rudd a luptat cu disperare să câştige terenul pierdut, după preluarea conducerii ţării chiar cu câteva săptămâni înainte de vot, dar nu a reuşit să recâştige voturile alegătorilor.
Abbott a câştigat promiţând australienilor reduceri de taxe de 42 de miliarde de dolari australieni, reduceri de impozite şi în special eliminarea taxei pe carbon, impozitul pe super-profitul mineral, cât şi adoptarea unei linii dure împotriva emigraţiei ilegale. Pentru a convinge electoratul feminin, nu atât de impresionat datorită unor glume sexiste făcute de acesta, el a asigurat introducerea unei maternităţi deosebit de favorabile.
Partidul Laburist a plătit diviziunile interne: în 2010, liderul Kevin Rudd a fost îndepărtat de la conducere de o lovitură de stat internă care a adus-o la putere pe Julia Gillard. Gillard, prima femeie prim-ministru în Australia şi nu deosebit de iubită de ţară, a suferit, de asemenea, aceeaşi soartă ca şi adversarul său atunci când cu câteva săptămâni înainte de vot a fost demisă de Rudd. Însă cursa disperată a lui Rudd de a recupera încrederea electoratului a eşuat lamentabil.