Australia cere şi ea o anchetă independentă asupra originii virusului Wuhan şi a modului de răspândire

Marise Payne (Getty Images)
A.P.
20.04.2020

Duminică, Australia a făcut presiuni asupra Chinei, punând la îndoială transparenţa regimului comunist de la Beijing şi cerând o investigaţie internaţională asupra originii virusului şi a modului de răspândire a acestuia.

Beijing-ul afirmă că virusul a apărut într-o piaţă (Huanan) care vinde animale sălbatice, din centrul oraşului chinez Wuhan, în intervalul septembrie-noiembrie 2019. După ce regimul comunist a suprimat ştirile despre gravitatea epidemiei şi a amânat impunerea carantinei asupra oraşului până pe data de 23 ianuarie, virusul s-a răspândit în întreaga lume, infectând aproximativ 2,3 milioane de oameni şi ucigând aproape 160.000 (statisticile includ datele oficiale ale Chinei, considerate false).

Ministrul de Externe al Australiei, Marise Payne, a declarat că îngrijorarea cu privire la transparenţa Chinei este „foarte mare”.

"Problemele legate de coronavirus cer o anchetă independentă şi cred că este important să facem acest lucru", a afirmat Payne, pentru televiziunea ABC.

„De fapt, Australia va insista cu această cerinţă”.

Australia a reuşit să-şi controleze epidemia înainte ca focarul să gripeze sistemul de sănătate publică, raportând duminică 53 de cazuri noi. Totalul cazurilor este de 6.586, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.

Au fost înregistrate 71 de decese în Australia. Rata de creştere a cazurilor noi a fost sub 1% timp de şapte zile consecutiv, mult mai mică decât în multe alte ţări.

Solicitarea lui Payne pentru o anchetă asupra focarului vine într-un moment tensionat al relaţiilor dintre Australia şi cel mai important partener comercial al său.

Relaţiile s-au deteriorat pe fondul acuzaţiilor australiene de amestec al chinezilor în afacerile interne şi îngrijorare cu privire la ceea ce Australia consideră că este o creştere nejustificată a influenţei şi agresivităţii Chinei în regiunea Pacificului.

Apelul australian pentru o investigaţie survine după ce preşedintele american Donald Trump şi-a intensificat criticile faţă de China.

Trump a acuzat, de asemenea, China de lipsă de transparenţă după izbucnirea pandemiei virusului Wuhan. Sâmbătă, Trump a declarat că Beijing-ul ar trebui să se confrunte cu consecinţe dacă este „responsabilă cu bună ştiinţă” pentru pandemie.

Săptămâna trecută, Trump a suspendat ajutorul acordat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acuzând agenţia ONU că este „centrată pe China”.

Agenţia de la Geneva a respins acest lucru, dar ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt, a reluat criticile şi a spus că unele dintre răspunsurile organizaţiei la coronavirus nu au fost de ajutor.

"Ceea ce am văzut de la unii oficiali din Geneva este, credem, un răspuns care nu a ajutat lumea", a spus Hunt într-un briefing, adăugând că: „Ne-am descurcat bine pentru că ne-am luat propriile decizii ca ţară.”

Australia a fost împotriva recomandărilor OMS care cerea ţărilor să nu închidă graniţele pentru călătorii din China, emise în 1 februarie, când era clar că dimensiunea focarului şi gravitatea sa erau mult peste ce susţinea Beijing-ul.

Noua Zeelandă, care a adoptat una dintre cele mai dure măsuri de carantină din lume chiar înainte de a raporta un prim deces, a avut şi mai mult succes în suprimarea coronavirusului.

Duminică, au existat patru cazuri noi confirmate în Noua Zeelandă, al cărei număr total de cazuri este de 1.098 de infecţii. Unsprezece persoane au murit, potrivit Ministerului Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor