Kremlinul anulează parada de 9 mai, plasează militarii participanţi în carantină

O rachetă intercontinentală Topol-M, de Ziua Victoriei, Piaţa Roşie, Moscova, 9 mai 2014
O rachetă intercontinentală Topol-M, de Ziua Victoriei, Piaţa Roşie, Moscova, 9 mai 2014 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Ministerul Apărării al Rusiei a declarat, luni, că a ordonat ca mii de trupe să intre în carantină două săptămâni, după ce au fost semnalate cazuri de infecţie cu virus Wuhan în cadrul efectivelor care pregăteau parada de 9 mai din Piaţa Roşie la Moscova.

La parada militară, care sărbătoreşte anual victoria Rusiei sovietice în cel de-al doilea Război Mondial, pe care tot ea l-a început ca agresor invadând Polonia - împreună cu Germania lui Adolf Hitler - ar fi trebuit să participe 15.000 de militari şi tehnică de luptă.

Evenimentul este ţinut anual cu habotnicie de către puterea de la Kremlin ca parte a programului de păstrare a sentimentului naţionalist şi de capacitatea populaţiei împotriva occidentului.

Vladimir Putin a fost obligat să anuleze parada săptămâna trecută, la o dată ulterioară, nespecificată. Putin a afirmat că evenimentele de la Ziua Victoriei, inclusiv parada la care participă în fiecare an de la un stand ridicat, sunt „sacre” pentru ruşi, dar că focarul virusului Wuhan în Rusia face ca organizarea evenimentului să fie prea riscantă.

Toţi soldaţii care au luat parte la repetiţiile de la Moscova vor fi trimişi înapoi la garnizoanele lor din toată ţara, unde vor fi izolaţi pentru două săptămâni, a spus luni postul de televiziune Zvezda, al ministerului apărării.

Ministerul nu a spus dacă impunerea carantinei este altceva decât o precauţie sau dacă vreunul dintre soldaţii participanţi s-a îmbolnăvit sau a fost pus sub observaţie, dar că toate vehiculele militare, trenurile şi aeronavele folosite vor fi dezinfectate.

Rapoartele mass-media rusă sugerează că virusul s-a răspândit, de fapt, printre cei care au luat parte la repetiţii.

Şeful şcolii de cadeţi Nakhimov din St. Petersburg, care participa la repetiţiile pentru paradă, a declarat la 16 aprilie în publicaţia Fontanka că se află la spital cu febră şi a fost testat pentru coronavirus, deşi rezultatele sale încă nu erau gata.

Infecţiile confirmate în Rusia au crescut rapid luna aceasta, în ciuda faptului că autorităţile impun restricţii de mişcare în Moscova şi în alte oraşe.

Ziarul Kommersant din Rusia a relatat săptămâna trecută că, la sfârşitul lunii martie, trei persoane militare fuseseră infectate cu virus Wuhan şi cel puţin 133 de persoane erau sub observaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe