Au început probele scrise la Bacalaureat
alte articole
După ce vineri s-au încheiat probele orale în cadrul sesiunii de vara a Bacalaureatului, luni, 1 iulie 2013, absolvenţii de liceu încep probele scrise.
Calendarul desfăşurării probelor va fi următorul :
- luni, 1 iulie ora 09:00 testul scris la limba şi literatura română;
- marţi, 2 iulie, proba la limba maternă pentru absolvenţii de liceu care aparţin minorităţilor naţionale;
- miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului;
- vineri, 5 iulie, proba scrisă la alegere a profilului şi specializării;
- luni, 8 iulie, afişarea rezultatele până la ora 12:00 şi depunerea contestaţiilor până la ora 16:00;
- între 9 şi 11 iulie, rezolvarea contestaţiilor;
- vineri, 12 iulie, afişarea rezultatelor finale.
În metodologia Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) se precizează că un elev care nu se prezintă la probele orale poate participă la probele scrise, însă nu poate promova examenul de Bacalaureat.
Pentru cei care nu vor reuşi să treacă examenul se va organiza o a doua sesiune de Bacalaureat, în a doua parte a lunii august.
Într-o conferinţa de presă care a avut loc duminică, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarant că se impune toleranţă zero faţă de orice act de corupţie şi faţă de orice tentative de fraudare.
În scopul comunicării eventualelor nereguli în timp real, MEN a creat, pentru public, pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, o secţiune specială - 'Sesizează fapte de corupţie aici!'. Orice suspiciuni privind desfăşurarea examenului de bacalaureat 2013 mai pot fi semnalate şi pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde 0800.801.100, apelat gratuit, între orele 8:00 – 21:00.
Pentru probele scrise emoţiile sunt mari, mai ales pentru că acum vor primi note şi nu calificative ca la probele de competenţe.
Dacă la probele orale mulţi elevi au mizat pe impresia lăsată examinatorilor, la probele scrise, absolvenţii vor trebui să facă dovada cunoştinţelor acumulate în timpul liceului.
Am constatat că, în ultima perioadă, pentru mulţi dintre cei care termină liceul etalarea în scris a cunoştinţelor este un lucru greu de realizat în mod coerent şi la obiect.
În ultimii doi ani, de când au fost introduse camerele de supraveghere, s-a constatat că gradul de promovabilitate a fost sub 50% (2011-45,72 %, 2012- 44,3%).
Să sperăm că absolvenţii de liceu "şi-au învăţat lecţia" şi rezultatele vor fi mult mai bune ca în anii trecuţi.