Au început investigaţiile în cazul a 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime politice

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a început cercetarea în cazul a 35 de persoane care au deţinut funcţii de conducere în aparatul represiv şi care sunt suspectate de comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist.
Memorialul Victimelor şi Represiunii Comunismului de la Sighet (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
11.04.2013

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a început cercetarea în cazul a 35 de persoane care au deţinut funcţii de conducere în aparatul represiv şi care sunt suspectate de comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist.

Până în prezent, cei de la IICCMER au identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în perioada 1950-1964.

"Există indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către persoanele identificate a unor grave infracţiuni în penitenciarele ori lagărele şi coloniile unde aceştia activau. În aceste cazuri, faptele celor 35 de persoane întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de omor deosebit de grav sau genocid. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale persoanelor în cauză. În funcţie de probele care vor ieşi la iveală în cursul investigaţiilor, cercetările privind prezumtivii făptaşi din sistemul carceral românesc din perioada comunistă se vor extinde şi asupra altor persoane care au deţinut funcţii de răspundere în aparatul represiv", au precizat reprezentanţii IICCMER.

După ce reprezentanţii IICCMER vor finaliza propriile investigaţii, vor anunţa organele de cercetare penală şi vor trimite la Ministerul Public toate probele strânse în urma cercetărilor.

„În ultimele luni ne-am concentrat eforturile pentru identificarea torţionarilor din sistemul penitenciar comunist. În acest sens, am demarat procedura de investigaţii pentru 35 de persoane pe numele cărora există indicii că au comis fapte de omor. În săptămânile următoare, ne vom adresa Parchetului cu solicitarea de începere a urmăririi penale”, a afirmat Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER.

***
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează şi susţine conştientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale şi muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.

Institutul este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor