Atitudinea Guvernului faţă de liderii UE, criticată şi de USL, şi de PDL

Faptul că membri ai guvernului au avut recent o atitudine ostilă faţă de unii lideri ai UE a fost zilele acestea ţinta unor critici provenite atât dinspre coaliţia aflată la guvernare, cât şi din partea celor aflaţi în opoziţie.
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
21.11.2012

Faptul că membri ai guvernului au avut recent o atitudine ostilă faţă de unii lideri ai UE a fost zilele acestea ţinta unor critici provenite atât dinspre coaliţia aflată la guvernare, cât şi din partea celor aflaţi în opoziţie.

Sebastian Lăzăroiu: Victor Ponta este văzut ca un paria la Bruxelles, nu are nici experienţă şi nici credibilitate

Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidenţial în probleme de analiză politică a precizat recent că premierul Victor Ponta nu ar fi putut participa la Consiliul European, întrucât îi lipseşte capacitatea de negociere şi că premierul este văzut la Bruxelles ca un paria.

"Consiliul ăsta e unul foarte greu, vor fi negocieri foarte grele şi trebuie să fie cineva care are capacitatea de negociere. Capacitatea de negociere înseamnă în principal două lucruri: experienţă şi credibilitate. Ponta nu are niciuna dintre ele. Ponta este un paria la Bruxelles", a declarat Lăzăroiu într-un interviu acordat revistei "22".

Referitor la declaraţiile lui Victor Ponta, care susţine folosirea dreptului de veto de către România la Consiliul European, Lăzăroiu a afirmat că acestea vulnerabilizează poziţia ţării noastre la negocieri şi de aceea le cataloghează drept antinaţionale.

Sebastian Lăzăroiu a criticat atitudinea premierului în ceea ce priveşte discutarea obiectivelor şi a mijloacelor necesare pentru negocieri, atitudine de care nu a mai dat dovadă niciun alt şef al Executivului.

"Ponta se dovedeşte incompetent şi demonstrează cu fiecare cuvânt pe care îl scoate că n-avea ce căuta la Consiliul European. Dacă ar şi tăcea, ar face un bine imens României", a mai adăugat consilierul prezidenţial.

Victor Ponta şi Traian Băsescu nu se pun de acord asupra poziţiei pe care o va avea România la Consiliul European din 22-23 noiembrie, unde se discută bugetul multianual pe 7 ani.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că el este cel care va merge la Consiliul European de la Bruxelles, întrucât este un moment dificil, dar şi pentru că are un "potenţial mult mai bun" decât premierul Victor Ponta şi poate servi mai bine interesele României decât ar putea să o facă premierul.

Tăriceanu a criticat "ţâfna şi arţagul faţă de liderii UE" manifestate de colegii de alianţă

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a criticat, în plenul Parlamentului, atitudinile de "ţâfnă şi arţag" faţă de liderii UE care vor face ca România să ajungă în postura de ţară "izolată, marginalizată şi frustrată". În acest fel, liderul liberal a făcut referire şi la colegii săi din PNL şi din PSD.

Consiliul ăsta e unul foarte greu, vor fi negocieri foarte grele şi trebuie să fie cineva care are capacitatea de negociere. Capacitatea de negociere înseamnă în principal două lucruri: experienţă şi credibilitate. Ponta nu are niciuna dintre ele. Ponta este un paria la Bruxelles

"Cred că declaraţiile total neinspirate la adresa Uniunii Europene, a instituţiilor europene, a unor lideri europeni, au fost o greşeală care riscă să ne pună într-o postură de ţară izolată, marginalizată şi frustrată, de ţară care nu a înţeles mecanismele europene, n-a înţeles practicile şi conduita europeană. O poziţie puternică în acest domeniu se construieşte foarte greu, se construieşte în timp şi se construieşte cu eforturi şi nu cu eforturi de orice fel, eforturi mari, care presupun să nu existe în această atitudine nici ţâfnă, nici arţag, dar mai degrabă diplomaţie, conexiuni în lumea occidentală cu prieteni şi aliaţi puternici, cu prieteni şi aliaţi puternici statornici, demersurile să fie făcute cu calm, cu răbdare", a declarat Tăriceanu.

Adriean Videanu: Guvernarea Ponta este la un pas să scoată forţat România din UE prin acţiunile sale

Adriean Videanu a declarat marţi că, prin "criza politică electorală" pe care o promovează, guvernarea Ponta este "la un pas" de a scoate România din UE, cerând astfel USL, în numele ARD, să le spună "clar" oamenilor ce vor să facă în şi cu România.

"Acţiunile USL din ultima perioadă nu pot duce decât la izolarea şi apoi la ieşirea României din UE. De aceea, cerem public primului ministru, Ponta, co-preşedintelui USL Crin Antonescu să ne spună clar ce vor cu România. O vor în UE, sau vor România în afara UE? Cred că acest răspuns trebuie să îl dea românilor pentru că prin poziţiile pe care le au nu fac nimic altceva decât să pună în pericol aspiraţiile europene a milioane de români", a declarat politicianul.

Democrat-liberalul a susţinut că guvernarea USL este la un pas să scoată România din UE, din cauza "crizei politice electorale" pe care o promovează.

"Victor Ponta condamnă România la izolare în UE. Guvernarea USL a băgat România într-o criză politică uriaşă care îi poate costa pe români libertatea lor de a trăi şi a munci în UE. Practic guvernare Ponta prin noua criză politică electorală pe care o promovează de şase luni de guvernare este la un pas de a scoate forţat România din UE", a precizat preşedintele interimar al PDL Bucureşti.

Videanu a mai spus că gradul de absorbţie al fondurilor europene nu este de peste 20%, aşa cum a afirmat Victor Ponta, ci este una foarte redusă, sub 10%.

"Am văzut atitudinea domnului Ponta, absolut iresponsabilă prin care îndeamnă miniştrii să mintă UE. Domnule Ponta nu îi puteţi minţi pe cei de la UE pentru ca ei au datele, iar dacă dumneavoastră nu le aveţi vi le punem noi la dispoziţie. Aţi anunţat că gradul de absorbţie al fondurilor europene este de peste 20% şi aveţi un document de poziţie al CE din data de 5 noiembrie 2012 care spune foarte clar că rata de absorbţie la nivelul României este una foarte redusă, sub 10% (...). Evident că domnul Ponta vrea să câştige votul românilor minţindu-i permanent de şase luni de zile", a mai precizat Adriean Videanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor