Adriean Videanu: Acţiunile USL din ultima perioadă nu pot duce decât la izolarea şi ieşirea României din UE
alte articole
Liderul PDL, Adriean Videanu, a adus critici la adresa Guvernului condus de premierul Victor Ponta, declarând, marţi, într-o conferinţă de presă, că “acţiunile USL din ultima perioadă nu pot duce decât la izolarea şi ieşirea României din Uniunea Europeană”.
“Guvernarea Ponta este la un pas de a scoate România din Uniunea Europeană. Acţiunile USL din ultima perioadă nu pot duce decât la izolarea şi apoi ieşirea României din UE. De aceea îi cerem lui Victor Ponta şi lui Crin Antonescu să ne spună clar ce vor cu România. O vor în afara UE sau în uniune? Victor Ponta ar trebui să-i demită imediat pe cei trei miniştri care sunt în stare de compatibilitate, pentru a respecta standardul pe care-l cere UE. Ponta a avut ocazia să vadă o atitudine corectă pe care trebuia s-o urmeze şi anume cea a PDL care a retras sprijinul deputatului Alin Trăşculescu care şi-a dat demisia din Parlament”, a afirmat şeful campaniei electorale al Alianţei România Dreaptă (ARD).
Democrat liberalul a precizat că este inadmisibil gestul premierului de a da dispoziţie ca memorandumul avizat de Guvern privind bugetul UE pentru 2014-2020 să fie secretizat şi să stipuleze folosirea dreptului de veto al României, în cazul în care preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, va menţine o poziţie fermă legată de reducerea alocărilor inclusiv pentru România, mizându-se pe o renegociere în 2013.
Adriean Videanu a adăugat că dacă primul ministru Victor Ponta ar ieşi mâine din politică, “prin atitudinile pe care le are n-ar putea să vândă nici covrigi”.
“Guvernul României a zis că nu poate prezenta public memorandumul pentru ca primul-ministru a dispus secretizarea memorandumului. Ponta a cerut Guvernului ca România să aibă dreptul de veto. Dacă mâine ar ieşi din politică, domnul Ponta prin atitudinile pe care le are n-ar putea să vândă nici covrigi. El vinde gogoşi politice românilor. A apărut şi un perpetuum mobilae. Acesta este domnul Ponta.”, a menţionat Videanu.
Ce prevede memorandumul Guvernului
Conform memorandumului avizat de Guvern marţi privind bugetul UE pentru 2014-2020, România ar trebui să folosească dreptul de veto dacă preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, menţine o poziţie fermă legată de reducerea alocărilor inclusiv pentru România, Guvernul mizează pe o renegociere în 2013.
Memorandumul discutat în şedinţa de marţi a Guvernului include detalii privind participarea României la reuniunea Consiliului European extraordinar pe tema cadrului financiar multianual al Uniunii Europene 2014-2020.
Documentul relevă faptul că Uniunea Europeană ar urma sa reducă totalul fondurilor de coeziune cu 12,5 miliarde euro, din care aproximativ jumătate doar din alocările destinate României, fapt considerat inacceptabil de către Guvernul de la Bucureşti.
Tot în memorandum, se precizează că Guvernul nu acceptă nici creşterea contribuţiei la bugetul UE, considerând că aceasta ar pune o presiune mai mare pe buget şi ar tăia din fondurile necesare pentru dezvoltare.
Guvernul mai consideră că plăţile directe către agricultorii români ar urma sa fie aduse de către UE la acelaşi nivel cu cele din alte state abia peste şase ani, nu în patru ani cum era prevăzut, ceea ce ar mări decalajele între producătorii agricoli din diferite ţări membre.
Conform memorandului, România ar trebui să se opună unei intenţii a UE de a reduce cuantumul decontărilor pentru proiecte UE, de la 85% la 75%, deoarece astfel ar creşte nivelul de cofinanţare impus autorităţilor române.
Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunţat marţi, la Palatul Victoria, că Memorandumul privind participarea României la reuniunea Consiliului European a fost aprobat, însă documentul nu poate fi făcut public, întrucât premierul Ponta a decis să fie secretizat.
„Memorandumul s-a aprobat în şedinţă, dar nu pot să vă spun ce cuprinde”, a spus Andrei Zaharescu, precizând că textul nu a fost dezbătut în cadrul şedinţei, fiind „doar o informare a primului ministru”. Solicitat să dea mai multe informaţii pe acest subiect, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns că nu poate spune mai mult pe acest subiect, întrucât este vorba de un document secret.
„Primul-ministru este singurul care hotărăşte în şedinţa de guvern ce documente sunt secretizate, este decizia premierului Ponta”, a adăugat Zaharescu.