Atenţionare: Europa va fi invadată de terorişti care luptă în Siria de partea grupărilor radicale
alte articole
Sute de musulmani cu paşapoarte europene, care luptă în prezent în Siria de partea grupărilor radicale, vor începe în viitorul apropiat să revină în ţările Uniunii Europene (UE). Această atenţionare a fost formulată de Ministerul de Interne al Marii Britanii, într-un raport prezentat parlamentului ţării.
Potrivit autorilor raportului, susţinătorii islamismului radical ar putea organiza în Europa atacuri teroriste şi diversiuni de anvergură, notează, joi, Kommersant.
Terorismul intern devine o problemă-cheie pentru SUA şi Europa, pentru că este cu mult mai uşor să-i incluzi pe islamiştii saudiţi, iranieni sau nord-africani pe liste negre şi să nu-i laşi să treacă graniţa, decât să-ţi urmăreşti cetăţenii proprii, ajunşi sub influenţa forţelor radicale.
În lunile apropiate, ţările din UE se vor lovi de un aflux de islamişti radicali ce deţin paşapoarte europene, islamişti printre care pot fi şi potenţiali terorişti. În orice caz, de acest lucru sunt convinşi reprezentanţi ai Ministerului de Interne al Marii Britanii: un raport pe tema contracarării terorismului a fost prezentat în ajun de către ministrul de interne Theresa May.
Londra leagă viitoarea acutizare a situaţiei de conflictul sirian. 'Grupări teroriste au desfăşurat în 2012, în Siria, peste 600 de atacuri. Ele continuă să atragă oameni din Marea Britanie şi din alte ţări europene', s spune în raport. 'Recruţii' pleacă din Europa în Istanbul, după care se îndreaptă spre graniţa cu Siria. Acolo ei iau legătura cu islamişti, cu ajutorul cărora pătrund în ţara cuprinsă de război.
Potrivit şefului Serviciului britanic pentru securitate şi contraspionaj, Charles Farr, la ora actuală de partea forţelor radicale siriene luptă între 70 şi 100 de supuşi ai reginei Elisabeta a II-a. Însă, numărul total de europeni care luptă împotriva regimului Assad este evaluat la câteva sute. Cei mai mulţi dintre ei fac parte din gruparea jihadistă 'Frontul al-Nusrah', care are strânse legături cu 'Al-Qaeda'.
Experţi ai Ministerului de Interne al Marii Britanii atenţionează: după ce se vor întoarce în Europa, combatanţii ar putea organiza atacuri teroriste sau să facă uz de metode de diversiune netradiţionale.
Este mare în special riscul utilizării unor arme biologice: teroriştii ar putea pătrunde în laboratorul uneia dintre universităţile britanice şi să scoată de acolo tulpini ale vreunui virus mortal. Nu sunt excluse nici atacuri în 'stil mumbaian': în 2008, oraşul indian Mumbai a fost ţinta unui atac din partea mai multor grupuri mobile de islamişti din organizaţia 'Deccan Mujahideen'.
Autorităţile britanice conştientizează pericolul şi iau măsuri. În ţară funcţionează programul special 'Channel', cu ajutorul căruia autorităţile descoperă şi iau sub protecţie persoane care îmbrăţişează opinii extremiste sau ar putea ajunge sub influenţa forţelor radicale. Programul a atras deja peste 500 de persoane, printre care şi destui copii de vârstă şcolară. În acelaşi timp, nu există niciun fel de garanţie că după o perioadă de timp aceste persoane nu vor fi recrutate de islamişti.
De altfel, aceste probleme îi preocupă nu doar pe britanici, subliniază Kommersant. La începutul lui martie, autorităţile Olandei au ridicat nivelul de ameninţare teroristă până la 'semnificativ', legând acest lucru de posibila întoarcere în ţară a unor persoane care deţin paşapoarte olandeze şi care luptă în Siria - oameni 'înăspriţi în lupte, traumatizaţi şi tot mai radicalizaţi'. Se presupune că în rândul opoziţiei siriene sunt astăzi circa o sută de asemenea combatanţi. Autorităţile nu exclud posibilitatea ca unii dintre ei să pregătească un atac terorist pentru 30 aprilie, când regina Beatrix va abdica în favoarea fiului său, prinţul Willem Alexander de Orleans.
Într-o situaţie şi mai delicată se află Franţa. Potrivit Ministerului de Interne de la Paris, de partea teroriştilor sirieni luptă circa 50-80 de francezi. În afară de aceasta, unii cetăţeni ai celei de-a V-a Republici s-au dus în Mali şi au completat rândurile islamiştilor. Nu este exclus că unii dintre ei luptă chiar împotriva conaţionalilor, avân în vedere că trupele franceze conduc operaţiunea antiteroristă internaţională din nordul Mali.
Parisul atenţionează că fluxul invers de islamişti radicali a început deja. Recent, poliţia franceză a arestat câteva persoane care s-au întors din Siria, însă după interogatorii acestea au fost eliberate.