Atanasie Stănculescu "loveşte" de dincolo de mormânt: "Mulţi ar trebui să fie îngrijoraţi"

Personaj cheie în timpul Revoluţiei, fostul general Victor Atanasie Stănculescu a lăsat în urmă casete cu mărturii inclusiv despre momentul decembrie 89. Mulţi ar trebui să fie îngrijoraţi, susţine avocatul acestuia.
Victor Athanasie Stănculescu (telegrafonline.ro)
Ana Ion
22.06.2016

Avocatul Cătălin Dâncu a confirmat miercuri că Victor Atanasie Stănculescu, condamnat pentru reprimarea Revoluţiei de la Timişoara şi ministru al Apărării în primul Guvern post decembrist, a lăsat în urma sa casete care conţin mărturii, inclusiv despre ce s-a întâmplat la Revoluţie, relatează Mediafax. Avocatul a afirmat că acestea pot fi făcute publice de către persoana mandatată prin testament să le primească.

"Acea persoană care prin testament a fost mandatată de domnul general Stănculescu ca beneficiară a drepturilor de autor, să aibă puterea de a da publicităţii aceste casete, pe care chiar şi el le-a confirmat, şi pe care nu vor găsi doar memorii ale generalului Stănculescu, ci şi mai multe alte aspecte, şi vă spun clar că dintr-o ţinută extraordinară generalul Stănculescu nu a dorit să spună tot ceea ce ar fi putut să spună în cadrul acelui proces, pentru că situaţia era alta", a declarat avocatul Cătălin Dâncu, miercuri, la Crematoriul Uman Vitan-Bârzeşti, unde a fost incinerat Victor Atanasie Stănculescu.

Avocatul a mai adăugat că mulţi ar trebui să fie îngrijoraţi dacă acele casete vor fi publice.

"Cei care au fost din prima clipă în momentul Revoluţiei şi până în momentul în care şi-a dat sfârşitul cred că ştiu la ce ar trebui să se aştepte şi vorbesc de o chestiune mai degrabă de moralitate faţă de societate decât de vreo răspundere penală. Mulţi mai sunt în viaţă", a declarat Dâncu.

Reamintim că fostul ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu, a încetat din viaţă duminică, într-un azil de bătrâni din Săftinca, judeţul Ilfov. Fostul General, în vârstă de 88 de ani, suferise un atac cerebral în urmă cu mai multe săptămâni şi de atunci starea lui de sănătate se înrăutăţise.

Atanasie Stănculescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Revoluţiei de la Timişoara pentru omor deosebit de grav, moment în care a fost şi degradat.

După cinci ani de închisoare, în mai 2014, a fost eliberat condiţionat. Era vizat şi de alte dosare grele, precum cel al "Mineriadei din 13-14 iunie" şi "Afacerea Motorola".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor