Mihai Chitac cere anularea sentintei de condamnare la 15 ani de inchisoare
Fostul general Mihai Chitac a depus, marti, prin avocatul sau, o contestatie la instanta suprema prin care cere sa fie anulata sentinta de condamnare la 15 ani de inchisoare in dosarul revolutiei de la Timisoara.
Mihai Chitac solicita completului de noua judecatori al instantei supreme suspendarea executarii sentintei de 15 ani de inchisoarea si anularea deciziei in dosarul revolutiei de la Timisoara.
Printre motivele invocate de Chitac in cererea de anulare a sentintei se numara si faptul ca pe parcursul procesului a fost mereu prezent in fata instantei, adica nu a incercat sa se sustraga de la judecata si ca in etapa finala, in recurs, judecatorii au respins toate criticile formulate "in mod unitar". De asemenea, marti a fost depusa si o cerere de suspendare a executarii pedepsei, la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti.
Magistratii militari au luat in discutie, marti, cererea similara formulata de Victor Athanasie Stanculescu, dispunand o expertiza medico-legala, urmand ca dezbaterile sa fie reluate in noiembrie. INML va trebui sa spuna clar in expertiza daca in raport de starea de sanatate a lui Stanculescu, acesta poate sau nu sa execute pedeapsa in penitenciar.
Examenele medicale efectuate celor doi fosti generali Stanculescu si Chitac, in varsta de 80 de ani, condamnati in dosarul revolutiei de la Timisoara si incarcerati saptamana trecuta in Spitalul Penitenciar Jilava, au scos in evidenta faptul ca cei doi sufera de boli cronice.
Victor Athanasie Stanculescu a fost ridicat, in seara zilei de 15 octombrie, dupa o conferinta de presa sustinuta in Capitala, de politistii de la Serviciul Urmariri de la Politia Capitalei. In aceeasi seara, Mihai Chitac a fost ridicat de politisti, de la domiciliul sau din Bucuresti.
Ei au fost incarcerati dupa ce instanta suprema le-a respins, in 15 octombrie, recursurile, ramanand astfel cu condamnarile de cate 15 ani de inchisoare in dosarul revolutiei de la Timisoara, decise de completul de judecata inferior.
In 4 aprilie 2007, un complet de trei judecatori al instantei supreme a hotarat condamnarea la cate 15 ani de inchisoare a celor doi generali in rezerva si degradarea militara a lor, fiind gasiti vinovati de acuzatiile de omor deosebit de grav in dosarul revolutiei de la Timisoara. Hotararea a fost contestata la completul de noua judecatori, care a solutionat definitiv miercuri procesul.
Magistratii instantei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stanculescu la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cinci ani de interzicere a unor drepturi. Totodata, el a mai primit sapte ani si sase luni de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav, pedeapsa fiind asociata cu patru ani de interzicere a unor drepturi. Prin contopire, Stanculescu va executa pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, la care se va adauga si pedeapsa degradarii militare.
Tot la 15 ani de detentie si cinci ani de interzicere a unor drepturi a fost condamnat si generalul Mihai Chitac, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav. La aceasta pedeapsa s-a adaugat si cea privind degradarea militara.
Totodata, instanta a admis in parte plata de catre cei doi, in solidaritate cu Ministrerul Apararii, de despagubiri cerute de partile civile din proces.