Anularea sentintei generalilor Stanculescu si Chitac, judecata in 17 noiembrie

Epoch Times România
27.10.2008

Instanta suprema ia in discutie, in 17 noiembrie, contestatia in anulare a generalului Mihai Chitac, condamnat - alaturi de generalul Victor Athanasie Stanculescu - la 15 ani de inchisoare, pentru implicare in reprimarea manifestantilor in timpul revolutiei de la Timisoara.

In aceeasi zi, Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie va la in discutie atat contestatia in anulare inaintata de generalul (r) Stanculescu, cat si a generalului (r) Chitac, prin care cer anularea sentintei data de completul de noua judecatori al ICCJ.

Saptamana trecuta, in cazul generalilor, magistrati militari au dispus efectuarea unor expertize medicale pentru a se stabili daca cei doi pot suporta regimul de detentie avand in vedere ca au 80 de ani si ar suferi de anumite boli cronice.

In baza expertizelor medicale, magistratii vor decide daca intrerupt sau nu executarea pedepselor generalilor.

In 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis rejudecarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor. Instanta suprema a motivat ca nu a fost respectat dreptul la aparare, in 1999, atunci cand cei doi au fost condamnati la cate 15 ani de detentie.

Cei doi au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general al Romaniei sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cate opt ani de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav sunt netemeinice si nelegale.

Actiunea judiciara favorabila generalilor era motivata, printre altele, prin faptul ca expertiza medicolegala psihiatrica privitoare la inculpatul Victor Atanasie Stanculescu nu a fost efectuata in conditiile prevazute de lege (desi internarea celui in cauza era obligatorie, acest lucru nu a fost respectat); actele de constatare a serviciilor medico-legale nu au fost examinate si avizate de Comisia de control si avizare a actelor medico-legale, iar actele medico-legale privitoare la Stanculescu nu au fost efectuate in conditiile prevazute de lege.

In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt ce a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila.

Ulterior, in 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Athanasie Stanculescu, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti, la cererea instantei, arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale.

Astfel, In 4 aprilie 2007, un complet de trei judecatori al instantei supreme a hotarat condamnarea la cate 15 ani de inchisoare a celor doi generali in rezerva si degradarea militara a lor, fiind gasiti vinovati de acuzatiile de omor deosebit de grav in dosarul revolutiei de la Timisoara. Hotararea a fost contestata la completul de noua judecatori, care a solutionat definitiv procesul. Magistratii instantei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stanculescu la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cinci ani de interzicere a unor drepturi. Totodata, el a mai primit sapte ani si sase luni de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav, pedeapsa fiind asociata cu patru ani de interzicere a unor drepturi. Prin contopire, Stanculescu va executa pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, la care se va adauga si pedeapsa degradarii militare.

Tot la 15 ani de detentie si cinci ani de interzicere a unor drepturi a fost condamnat si generalul Mihai Chitac, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav. La aceasta pedeapsa s-a adaugat si cea privind degradarea militara.

In 16 octombrie, completul de noua judecatori al instantei supreme a respins recursul generalilor fata de condamnarea lor la 15 ani de detentie, astfel ca au ramas cu pedepsele stabilite de completul de trei judecatori.

Hotararea este definitiva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor