Conflictul din Siria a fost declarat război civil

Duminică, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că Siria este oficial în stare de război civil.
Demonstranţii strigă lozinci şi ţin semne în timpul unui protest la Istanbul împotrva uciderii a mai mult de 150 de oameni în oraşul Treimsa, Siria, pe 14 iulie. (SAYGIN SERDAROGLU / AFP / GettyImages)
Stephen Jones
17.07.2012

Duminică, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că Siria este oficial în stare de război civil.

Cei implicaţi în luptele din conflictul ce durează de 16 luni, vor fi supuşi Convenţiilor de la Geneva. Potrivit acestor convenţii, toate părţile implicate în conflict sunt supuse normelor internaţionale de drept, iar dacă le încălcă, ar putea fi judecate pentru crime de război.

"Vorbim acum despre un conflict armat ne-internaţional dintr-o anumită ţară", a declarat purtătorul de cuvânt al CICR, Hassan Hicham, pentru Associated Press.

Anterior, Crucea Roşie a desemnat anumite părţi ale ţării, care se aflau în centrul conflictului armat, cum ar fi oraşele Homs şi Hama, drept zone aflate în stare de război civil.

Anunţul vine la o zi după ce observatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în Siria au vizitat satul Tremseh, unde joi au avut loc ucideri în masă.

Potrivit ONU, au fost folosite arme grele în uciderea unui număr necunoscut de luptători rebeli şi civili. Utilizarea de arme grele de către autorităţile siriene încalcă un plan de pace sprijinit de ONU. Autorităţile siriene au negat utilizarea de arme grele, iar televiziunea de stat a raportat că trupele au intrat în oraş după ce locuitorii au cerut ajutor, susţinând că sunt atacaţi de terorişti.

Numărul morţilor este în prezent incert. Unii activişti îl estimează la aproximativ 200 de oameni, susţinând că este cel mai grav masacru de când au izbucnit protestele în ţară, în martie 2011.

Într-o declaraţie de sâmbătă, misiunea de supraveghere a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Siria a declarat că violenţa nu a fost aleatorie.

"Atacul asupra Tremseh părea să vizeze anumite grupuri şi case, în principal casele dezertorilor armatei şi ale activiştilor", a indicat declaraţia.

Potrivit declaraţiei, s-au găsit mai multe învelişuri de glonţ şi bălţi de sânge în încăperile din mai multe case.

"Echipa ONU a observat o şcoală arsă şi cinci case distruse în care existau semne de ardere internă'', potrivit declaraţiei.

Incidentul de joi a atras o condamnare pe scară largă din partea liderilor mondiali. Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că există "dovezi incontestabile" că Siria a "ucis în mod deliberat civili".

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor