Rusia şi Occidentul, în pragul unei confruntări din cauza Siriei (revista presei)

Rusia şi Occidentul sunt în pragul unei confruntări ca urmare a poziţiilor divergente privind conflictul din Siria, semnalează Kommersant în ediţia de marţi.
(photos.com)
Epoch Times România
17.07.2012

Rusia şi Occidentul sunt în pragul unei confruntări ca urmare a poziţiilor divergente privind conflictul din Siria, semnalează Kommersant în ediţia de marţi. În ajunul convorbirilor dintre emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a făcut o serie de declaraţii de o duritate fără precedent. El a acuzat Occidentul de tentativă de şantaj faţă de Rusia, afirmând că Vestul încearcă să obţină aprobarea unei rezoluţii în schimbul prelungirii misiunii internaţionale a observatorilor din Siria, al căror mandat expiră pe 20 iulie, relatează Nezavisimaia Gazeta. Dar Lavrov a calificat drept inacceptabil proiectul de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU, propus de SUA şi statele europene.

Potrivit unor surse citate de Kommersant, Kremlinul este cel care insistă asupra promovării unei linii dure în problema siriană. Moscova consideră că deznodământul evenimentelor de la Damasc va deveni un model de soluţionare a viitoarelor conflicte din interiorul statelor. Vladimir Putin a avut săptămâna trecută o întâlnire cu ambasadorii ruşi, cărora le-a cerut, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise, ca, în privinţa Siriei, 'să apere cu orice preţ dreptul internaţional'. Serghei Lavrov a explicat pentru prima dată de ce acest aspect este atât de important pentru Rusia: 'De modul în care se va soluţiona criza siriană va depinde, în mare parte, modelul de reacţie a comunităţii mondiale la viitoarele conflicte interne'.

Tot ce se doreşte la ora actuală de la Rusia este o atitudine neutră în Consiliul de Securitate al ONU, mai scrie Nezavisimaia Gazeta. Adversarii regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad afirmă că Annan nu va reuşi să ajungă la o înţelegere cu Moscova şi promit că puterea de la Damasc va slăbi în urma dezertărilor din tabăra liderului sirian. Opoziţia preconizează că Assad va sfârşi la fel ca şi liderul libian Moammer Gaddafi - omorât.

Site-urile preşedintelui rus şi ale instituţiilor publice sunt supuse zilnic la numeroase atacuri informatice - până la zece mii, potrivit Serviciului Federal de Securitate, semnalează Rossiiskaia Gazeta. Astfel, Consiliul Securităţii din Rusia a elaborat un proiect special pentru apărarea obiectivelor de importanţă majoră. Ultima etapă a implementării sale prevede crearea unui centru special, care se va ocupa de identificarea şi prevenirea infracţiunilor cibernetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor