Atacul Iranului asupra Israelului ar putea influenţa războiul Rusiei din Ucraina

SUA îndeamnă Teheranul să nu ţintească bazele americane în cazul unor represalii împotriva Israelului
SUA îndeamnă Teheranul să nu ţintească bazele americane în cazul unor represalii împotriva Israelului (Screenshot - Gulf Insider)

Atacul de sâmbătă al Iranului asupra Israelului ar putea influenţa nu doar Orientul Mijlociu, ci şi războiul Rusiei din Ucraina, deoarece apar noi falii între Moscova şi Teheran, potrivit Business Insider.

Michelle Grisé, cercetător principal în domeniul politicilor la RAND, un think tank american, a descris într-un comentariu modul în care un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu ar putea avea un impact asupra Rusiei. Comentariul a fost publicat pentru prima dată joi, în revista The National Interest, cu câteva zile înainte ca Iranul să lanseze sâmbătă peste 300 de drone şi rachete asupra Israelului.

Articolul lui Grisé a fost publicat după un atac asupra Ambasadei Iranului din Damasc, Siria, la 1 aprilie. Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru această lovitură, dar Iranul l-a făcut responsabil şi a promis represalii.

"Deşi s-a susţinut că Moscova beneficiază de pe urma haosului din Orientul Mijlociu - deturnând atenţia şi resursele Occidentului de la Ucraina - aceasta are de pierdut foarte mult dacă va escalada conflictul dintre Israel şi Hamas într-un război mai amplu", a scris Grisé.

Rusia se instalează de ani de zile ca actor militar şi diplomatic în Orientul Mijlociu.

Grisé scrie că Moscova a profitat de instabilitatea din Siria şi Libia pentru a se impune ca un garant al securităţii regionale, dar o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu nu ar avea acelaşi efect.

Ea afirmă că acest lucru s-a datorat în parte preocupării Moscovei cu războiul declanşat împotriva Ucrainei. De asemenea, parteneriatul Rusiei cu Iranul s-a adâncit în ultimii doi ani, pe măsură ce economia puternic sancţionată a Rusiei a devenit din ce în ce mai izolată.

Iranul este acum un furnizor militar critic pentru Rusia. De asemenea, o "flotă fantomă" iraniană a transportat petrol rusesc în întreaga lume de la începutul războiului din Ucraina, menţinând veniturile din petrol ale Moscovei.

Dar dacă Iranul ar fi implicat într-un conflict mai amplu, nu ar mai putea oferi acelaşi nivel de sprijin Rusiei.

"Un conflict regional mai larg, în special dacă implică un conflict direct între Israel şi Iran, ar limita capacitatea Iranului de a continua să servească drept furnizor militar al Rusiei", a scris Grisé.

În plus, "Teheranul ar putea cere mai mult sprijin atunci când Rusia are o capacitate limitată de a-l oferi", a adăugat ea.

Naţiunile G7 iau deja în considerare sancţiuni suplimentare împotriva Iranului în urma atacului acestuia asupra Israelului - care s-ar putea răsfrânge asupra Rusiei.

"Vom reflecta asupra unor sancţiuni suplimentare împotriva Iranului în strânsă cooperare cu partenerii noştri, în special în ceea ce priveşte programele sale de drone şi de rachete", a declarat duminică Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, într-un comunicat.

Un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu ar putea spori influenţa Chinei în regiune în detrimentul Moscovei.

Chiar dacă Rusia este preocupată de războiul din Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a reuşit totuşi să se poziţioneze ca un potenţial broker de putere în Orientul Mijlociu pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas.

Dar planul lui Putin s-ar putea prăbuşi dacă războiul se va extinde la nivel regional, deoarece şi Beijingul se zbate pentru a juca rolul de pacificator.

"Rusia ar fi deosebit de sensibilă la încercările Chinei de a-i încălca influenţa în Orientul Mijlociu", a scris Grisé în comentariul său.

Asta cu atât mai mult cu cât Beijingul a reuşit să obţină rezultate în martie anul trecut, intermediind o detensionare între Arabia Saudită şi Iran, după cum a remarcat Grisé.

Întrucât economia Rusiei, puternic sancţionată, este deja dependentă de China, aceasta ar fi şi mai expusă capriciilor Beijingului în cazul în care Moscova nu ar fi capabilă să se agaţe de orice fărâmă de influenţă globală pe care o mai are.

Într-o declaraţie de duminică, Ministerul rus de Externe şi-a exprimat "îngrijorarea extremă" faţă de ceea ce a numit "o nouă escaladare periculoasă" în regiune.

Făcând apel la reţinere, Ministerul rus de Externe a declarat că se aşteaptă ca statele din regiune "să rezolve problemele existente prin mijloace politice şi diplomatice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii