Asociat al traficantului de arme rus Viktor Bouţ, condamnat la 5 ani închisoare


Richard Chichakli, asociat al traficatului de arme rus Viktor Bout.
Richard Chichakli, asociat al traficatului de arme rus Viktor Bout. (Captură Foto)

Un cetăţean american de origine siriană a fost condamnat joi la 5 ani închisoare pentru conspiraţie cu traficantul de arme rus Viktor Bouţ în vederea cumpărării mai multor avioane, încălcând astfel sancţiunile impuse asupra lor de către guvernul american.

Richard Chichakli, în vârstă de 55 de ani, a primit de asemenea un ordin din partea judecătorului districtual american William Pauley din New York să plătească suma de 1,77 milioane de dolari după ce un juriu l-a găsit vinovat anul trecut pentru acuzaţii de conspiraţie şi fraudă financiară.

Procurorii au declarat că Chichakli a înşelat o companie aeriană din Florida în legătură cu identitatea sa, încercând să evite un ordin executiv prezidenţial care îi interzice să desfăşoare afaceri cu companii americane datorită legăturilor sale cu Bouţ.

În 2007, procurorii au declarat că Chichakli a încercat să cumpere avioane Boeing pentru compania Samar Air din Tadjikistan, pe care o conducea împreună cu Bouţ.

Bouţ, subiect al cărţii “Negustorul Morţii”, a furnizat arme în diverse zone de conflict, conform procurorilor. Acesta ispăşeşte în prezent o sentinţă de 25 de ani închisoare pentru că a încercat să vândă arme unor persoane despre care a crezut că sunt rebeli columbieni ce încercau să ucidă soldaţi americani.

Cazul său a dus la tensionarea relaţiilor dintre Washington şi Moscova, care a cerut returnarea fostului ofiţer al forţelor aeriene sovietice în ţara sa.

Chichakli a fost arestat în Australia în ianuarie 2013, autorităţile de acolo declarând că acesta locuia sub un nume fals. Ulterior a fost extrădat în New York, dar el neagă că ar fi făcut ceva ilegal, dorind să facă apel pentru sentinţa sa.

“Nu cred că am intenţionat vreodată să încalc ordinul prezidenţial”, a declarat el în timpul audierilor de joi.

Bouţ, în vârstă de 47 de ani, a declarat în luna noiembrie că doreşte deschiderea unui nou proces şi a angajat firma de avocatură a fostului procuror general al SUA John Ashcroft pentru a-l ajuta în cazul său. O moţiune oficială asupra acestei cereri va fi depusă în 1 ianuarie.