Se va încumeta oare Rusia să-l cedeze pe Snowden în schimbul traficantului de arme Viktor Bout?

Cel mai cunoscut traficant de arme rus, Viktor Bout, cunoscut şi sub numele de “vânzătorul de moarte”. Este acuzat de organizarea celei mai mari reţele de trafic de armament din lume
Cel mai cunoscut traficant de arme rus, Viktor Bout, cunoscut şi sub numele de “vânzătorul de moarte”. Este acuzat de organizarea celei mai mari reţele de trafic de armament din lume (Nicolas Asfouri / AFP / Getty Images)

Printre variantele luate în calcul pentru soluţionarea impasului legat de prezenţa pe un aeroport din Moscova a fostului consultant al CIA se numără şi posibilitatea cedării de către Rusia a lui Edward Snowden în schimbul extrădării de către SUA a traficantului de arme rus Viktor But, relatează joi publicaţia electronică rusă Telegrafist.org, care citează mass media americane.

Totuşi, potrivit postului CBS News citat de Telegrafist.org, SUA sunt dispuse să negocieze, ceea ce nu se poate spune despre ruşi. CBS News apreciază că există câteva scenarii privind evoluţia evenimentului: 1) Moscova ar putea să-l predea SUA, pur şi simplu, fără nicio condiţie, pe Snowden, ceea ce pentru americani ar fi varianta ideală; 2) Moscova îl predă pe 'fugar' unei terţe ţări, cu care SUA vor trebui ulterior să negocieze pentru extrădarea fostului asistent tehnic al CIA, inculpat pentru spionaj la el în ţară. Ar exista şi o a treia variantă, care ar fi în beneficiul ruşilor şi anume efectuarea unui schimb între Snowden şi traficantul de arme rus Viktor Bout, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea într-un penitenciar din SUA.

Rusia a cerut de mai multe ori SUA extrădarea lui But, condamnat la 5 aprilie 2012 la 25 de ani de închisoare pentru vânzări de arme către rebelii columbieni. O idee în acest sens a fost vehiculată în ultimele zile de omul politic rus Vladimir Jirinovski, liderul unui partid ultranaţionalist. Nu se ştie dacă autorităţile ruse consideră fezabilă o astfel de variantă, concluzionează Telegrafist.

Potrivit canalului de televiziune CBS News, Snowden s-a răzgândit să rămână în Rusia după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că, pentru obţinerea de azil politic, este necesar ca el să pună capăt scurgerilor de informaţii secrete americane.

În ultimele zile, după cum a relatat, din Moscova, CBS News, SUA şi Rusia duc în mod constant negocieri pentru rezolvarea situaţiei legate de fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA). Conform unor surse, preluate de canalul de televiziune menţionat, Dosarul Snowden se află sub jurisdicţia forţelor de ordine din cele două state.

La ora actuală, şeful FBI, Robert Mueller, poartă discuţii cu FSB (Serviciul de Securitate rus, ex-KGB) pentru a decide soarta lui Snowden. Comentatori americani au declarat pentru CBS News că 'negocierile frecvente şi netransparente' cu autorităţile ruse seamănă cu cele purtate de Washington cu administraţia din Hong Kong, unde Snowden se refugiase până a-şi lua zborul spre capitala rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe