Un bărbat care avea legături cu traficantul de arme Viktor Bout a fost arestat în Australia

Un cetăţean americano-sirian, acuzat de conspirare cu traficantul de arme condamnat Viktor Bout şi alţii în încercarea de a cumpăra două avioane de la companiile americane, încălcând sancţiunile economice, a fost arestat în Australia, potrivit unui raport Reuters.

Richard Ammar Chichakli a fost arestat la cererea autorităţilor americane, a declarat joi biroul procurorului din Manhattan, SUA. El a fost acuzat într-un rechizitoriu de nouă capete de acuzare şi se confrunta cu până la 180 de ani de închisoare, dacă va fi condamnat pentru toate.

"După cum s-a afirmat, Richard Ammar Chichakli s-a asociat cu cel mai cunoscut traficant de arme din lume în scopul achiziţionării unor aeronave ce ar fi folosite pentru transportarea de arme în unele din zonele unde au loc cele mai sângeroase conflicte", a afirmat Preet Bharara, procurorul Statelor Unite pentru Districtul Sudic al New York-ului, într-o declaraţie.

Bout, un traficant rus de arme, ispăşeşte o sentinţă de 25 ani de închisoare în Statele Unite ale Americii. El a fost condamnat anul trecut pentru conspiraţie în vederea vânzării de arme către grupul rebel Forţele FARC sau Armatele Revoluţionare din Columbia.

Cazul lui Bout a cauzat o ruptură cu Moscova, care a numit nedrepte arestarea şi procesul lui. În noiembrie, Departamentul american de Justiţie a refuzat cererea Rusiei de a-l extrăda pe Bout.

În 2004, preşedintele George W. Bush a emis un ordin executiv care interzice orice tranzacţii sau operaţiuni în Statele Unite cu persoane afiliate cu Taylor. Această interdicţie, care a fost deja extinsă şi în cazul lui Bout, l-a inclus pe Chichakli în 2005.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a impus asupra lui Bout şi Chichakli sancţiuni privind călătoria şi desfăşurarea unor afaceri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe