Rusia va cere SUA să îl predea pe traficantul de arme Viktor Bout

Traficantul de arme rus Viktor Bout. (arhivă)
Traficantul de arme rus Viktor Bout. (arhivă) (CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Getty Images)

Rusia intenţionează să ceară Statelor Unite sa îl predea pe traficantul rus de arme Viktor Bout, astfel încât acesta să poată executa restul pedepsei de 25 de ani de închisoare în propria ţară, a declarat joi Ministerul rus al Justiţiei, potrivit unui raport Reuters.

Bout, subiectul unei cărţi intitulate "Merchant of Death" şi sursa de inspiraţie a filmului "Traficantul de arme" cu Nicolas Cage, a fost condamnat la începutul acestui an, după ce a acceptat să vândă arme unor agenţi americani sub acoperire care au pretins că ar fi luptători columbieni de gherilă ce plănuiau să atace soldaţi americani.

Cazul său a tensionat relaţiile dintre Moscova şi Washington - Bout a susţinut că este un om de afaceri legitim, iar Ministerul rus de Externe a afirmat că acesta a fost condamnat pe baza unor dovezi nesigure, ca urmare a unui "ordin politic".

Joi, Ministerul Justiţiei a declarat că a depus o cerere oficială către Statele Unite, cerând să i se furnizeze o copie a verdictului lui Bout, care i-ar permite să înceapă procedurile de transfer dacă partea americană va fi de acord.

Statele Unite ale Americii nu a răspuns solicitării până în prezent.

Deşi Bout a fost deja de acord cu depunerea acestei cereri, în conformitate cu agenţia de ştiri Itar-Tass, Statele Unite ale Americii o pot refuza, deoarece Convenţia europeană privind extrădarea din 1983 prevede că o persoană poate fi predată doar după finalizarea procesului său.

În cazul lui Bout, care şi-a susţinut nevinovăţia şi se pregăteşte să facă apel, procesul nu s-a încheiat. Dacă Statele Unite refuză să furnizeze documentele necesare, Rusia va trebui să aştepte încă doi ani înainte de a putea depune o altă cerere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe