Ashton Carter acuză Rusia de un comportament nuclear tot mai agitat

Secretarul american al Apărării a avertizat în privinţa retoricii nucleare ruseşti tot mai intense şi a dezvoltării programului nuclear al Rusiei. Ash Carter a declarat că este neclar dacă liderii ruşi manifestă marea cumpătare din timpul Războiului Rece privind utilizarea armelor nucleare.
Secretarul american al apărării, Ashton Carter. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.09.2016

Rusia pare tot mai dispusă în prezent să desfăşoare arme nucleare decât în timpul Războiului Rece, a avertizat secretarul american al Apărării Ashton Carter.

Luând cuvântul luni la baza aeriană americană Minot din Dakota de Nord, el a acuzat Moscova că are o atitudine mai agresivă în privinţa armelor nucleare, luând în considerare faptul că desfăşoară tot mai multe exerciţii nucleare şi se implică într-o retorică nucleară mult mai stridentă.

În prezent, a spus Carter, "utilizarea cea mai probabilă a armei nucleare nu mai este un război total", luat în calcul în timpul Războiului Rece, pe care marile puteri s-au abţinut într-adevăr să-l declanşeze. Ea este mai degrabă un atac "teribil şi fără precedent, de exemplu din partea Rusiei sau a Coreei de Nord, pentru a încerca să forţeze un adversar superior pe plan convenţional să-şi abandoneze unul din aliaţi" în timpul unei crize, a afirmat secretarul apărării americane, conform Agerpres.

De asemenea, el şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu eforturile depuse de Rusia pentru revizuirea sistemelor sale de arme atomice. În acelaşi timp, el a anunţat că SUA va continua să dezvolte şi să construiască noi generaţii de arme nucleare, la un cost de peste 100 miliarde de dolari.

Dezvoltarea de arme nucleare a Rusiei “ridică întrebări serioase despre angajamentul liderilor ruşi faţă de stabilitatea strategică, întrebări privind poziţia lor faţă de acordurile îndelungate împotriva utilizării armelor nucleare, şi dacă aceştia menţin profunda precauţie pe care au manifestat-o conducătorii din epoca Războiului Rece atunci când îşi agitau armele nucleare”, a adăugat Carter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor