Ash Carter: SUA plănuieşte să trimită arme avansate în apropierea Chinei

Distrugătorul american USS Zumwalt.
Distrugătorul american USS Zumwalt. (Captură Foto)

Secretarul american al Apărării Ash Carter a dezvăluit planurile Pentagonului de a trimite arme avansate, incluzând cel mai nou distrugător american ce încorporează tehnologia Stealth, în apropiere de graniţele Chinei.

În timpul vizitei sale de duminică în Singapore, Carter declarat că SUA plănuieşte să trimită noi sisteme militare în Asia, ca “parte din eforturile sale pe termen lung de reechilibrare a situaţiei militare din regiune”, a raportat luni Wall Street Journal.

Printre armele menţionate de Carter se află şi cel mai nou distrugător american, Zumwalt, care incorporează tehnologia Stealth.

Nava Zumwalt are 185 de metri lungime şi puterea sa este de 10 ori mai mare decât a predecesoarelor sale.

Distrugătorul american devine prima navă care va fi echipată cu arme de generaţie viitoare, precum tunuri electromagnetice care folosesc un puternic puls electromagnetic pentru a lansa proiectilele.

Washingtonul şi-a intensificat presiunea asupra Chinei după ce Beijing-ul a decis să construiască insule artificiale în Marea Chinei Sud pentru a-şi consolida influenţa şi prezenţa militară în regiune.

China a avertizat că apropierea navelor americane de insule va fi considerată o provocare.

În timpul discursul său de duminică, Carter a declarat că SUA, în ciuda avertizărilor chineze, “va zbura, va naviga şi va opera oriunde o permite legea internaţională.”

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a declarat că Beijing-ul a plasat două vehicule de artilerie pe insulele artificiale în urmă cu câteva săptămâni.

Warren a făcut acele comentarii după ce oficiali americani anonimi au declarat ziarului Wall Street Journal că imaginile de supraveghere au surprins două piese de artilerie motorizate chineze pe una dintre insulele artificiale.

SUA a acuzat China de derularea unui program masiv de revendicare teritorială în arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud. În acelaşi timp, China susţine că determinarea sa pentru a-şi apăra suveranitatea şi interesele naţionale este “tare ca piatra şi incontestabilă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe