Brazilia - poliţia percheziţionează domiciliul fostului preşedinte Bolsonaro, îi pune brăţară electronică la gleznă

Poliţia din Brazilia a descins vineri dimineaţă la domiciliul şi sediul politic al lui Jair Bolsonaro, percheziţionând proprietăţile, ordonându-i fostului preşedinte să poarte un brăţară electronică la gleznă, interzicându-i să vorbească cu oficiali străini sau să se apropie de ambasade şi interzicându-i să utilizeze reţelele sociale.
Restricţiile, dispuse de Curtea Supremă a Braziliei, au fost motivate de temerea că Bolsonaro ar putea fugi din ţară, în contextul procesului său pentru o presupusă conspiraţie de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2022 pentru a rămâne la putere. Bolsonaro a negat acuzaţiile.
Poliţia federală i-a acuzat, de asemenea, pe Bolsonaro şi pe fiul său, Eduardo, de conspiraţie cu guvernul SUA pentru a impune sancţiuni împotriva oficialilor brazilieni, potrivit documentelor judiciare. Această acţiune, a declarat instanţa, „ar beneficia în mod direct tatăl său şi finanţatorul său, Jair Messias Bolsonaro”.
Poliţia federală a confiscat, de asemenea, o sumă nedeterminată de dolari americani în numerar.
Vorbind în faţa secţiei de poliţie vineri, Bolsonaro a calificat brăţara electronică drept „umilinţă supremă” şi a declarat că „nu s-a gândit niciodată să părăsească Brazilia”.
„Suspiciunile (că aş părăsi ţara) sunt exagerate... la naiba, sunt un fost preşedinte al republicii – am 70 de ani”, a spus el.
Bolsonaro a adăugat că poliţia a confiscat „aproximativ 14.000 de dolari americani” şi a susţinut că banii erau pentru uz personal, adăugând că are chitanţele care dovedesc acest lucru.
Raidul a avut loc în contextul în care preşedintele american Donald Trump a încercat să-l forţeze pe actualul său omolog brazilian, Luiz Inacio Lulă da Silva, să pună capăt procesului penal împotriva predecesorului său, ameninţând cu impunerea unor tarife paralizante asupra ţării.
Trump a ameninţat săptămâna trecută Brazilia cu tarife de 50% începând cu 1 august, potrivit unei scrisori publicate pe platforma sa de socializare, Truth Social.
În scrisoare, Trump a legat ameninţarea cu impunerea de taxe vamale de ceea ce a descris ca fiind un proces de „vânătoare de vrăjitoare” împotriva lui Bolsonaro, un aliat apropiat.
Vineri, Curtea Supremă a Braziliei i-a acuzat pe Bolsonaro şi pe fiul său, Eduardo, că au colaborat cu SUA pentru a impune taxele vamale.
Documentele judiciare au evidenţiat o întâlnire confidenţială pe care Bolsonaro a avut-o cu un oficial al Departamentului de Stat al SUA şi au subliniat că scrisoarea lui Trump constituie o „ofensă” şi o „ameninţare clară” la adresa suveranităţii Braziliei.
Într-un interviu exclusiv acordat CNN joi, da Silva, cunoscut sub numele de Lulă, a declarat că ameninţările lui Trump au încălcat „protocolul” şi a susţinut că soarta predecesorului sau nu poate face parte din negocierile comerciale.
„Puterea judecătorească din Brazilia este independentă. Preşedintele Republicii nu are nicio influenţă”, a spus el, adăugând că Bolsonaro „nu este judecat personal. El este judecat pentru faptele sale de încercare de organizare a unei lovituri de stat”.
Lulă a adăugat că Trump ar fi judecat în ţara sa dacă acţiunile pe care le-a întreprins în timpul insurecţiei din 6 ianuarie ar fi fost comise în Brazilia.
Vineri, Trump a publicat o scrisoare adresată lui Bolsonaro pe Truth Social, în care sugera că fostul lider brazilian este victima unui „sistem injust” şi a declarat că va „urmări îndeaproape” situaţia.
Bolsonaro a publicat scrisoarea lui Trump pe contul său oficial de X şi i-a mulţumit lui Trump pentru sprijinul acordat cu „recunoştinţă eternă”, într-un videoclip ulterior.
Bolsonaro părea să se pregătească pentru rezultatul procesului său şi a respins ideea că ar putea fi considerat un risc de fugă, spunând: „Voi face faţă procesului”.
„Nu intenţionez să fac nimic, nu iau în considerare nimic, absolut nimic”, a spus el, adăugând:
„Nu sunt un criminal, criminalul este cel care mă persecută”.
Bolsonaro ar putea primi o pedeapsă de peste patruzeci de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de organizarea loviturii de stat.
El se numără printre cele 34 de persoane acuzate de cinci infracţiuni, printre care şi tentativa de lovitură de stat. Potrivit procurorilor, o parte a complotului de lovitură de stat includea un plan de asasinare a lui Lulă, a vicepreşedintelui său şi a unui ministru al Curţii Supreme.