Trump ameninţă cu un proces în legătură cu scrisoarea lui Epstein şi ordonă publicarea transcrierilor marelui juriu

Controversa privind modul în care preşedintele Donald Trump a gestionat dosarele anchetei Jeffrey Epstein a intrat joi într-o nouă dimensiune, în timp ce administraţia să se străduieşte să-şi respecte promisiunile de a face publice detalii despre cazul de trafic sexual în care este implicat un fost prieten al actualului preşedinte, scrie Telegraph.
Trump a promis că va intenta un proces după ce The Wall Street Journal a descris o scrisoare cu conţinut sexual sugestiv care, potrivit ziarului, purta numele lui Trump şi era inclusă într-un album din 2003 dedicat celei de-a 50-a aniversări a lui Epstein. Trump a negat că ar fi scris scrisoarea, calificând-o drept „falsă, răuvoitoare şi defăimătoare".
Trump i-a criticat în ultimele zile drept „slabi” pe susţinătorii săi care cer mai multe documente din ancheta Epstein, după ani de sprijinire declarativă a celor care au alimentat acuzaţiile de muşamalizare a cazului pentru a proteja prietenii bogaţi ai lui Epstein, care, conform variantei oficiale, s-ar fi sinucis în 2019 în aşteptarea procesului pentru acuzaţii federale de trafic de fete minore.
Trump şi-a protejat, de asemenea, procurorul general (Pam Bondi) de a fi interogat în legătură cu acest caz, după ce aceasta a retractat afirmaţiile privind existenţa unei „liste de clienţi” ai elitelor care au participat la crimele lui Epstein. Bondi a ajuns chiar să afirme, fără dovezi, că dosarele au fost falsificate de democraţi.
Într-o administraţie care se mândreşte cu schimbarea narativului în cazul scandalurilor legate de corupţia elitelor, saga Epstein a avut o rezistenţă remarcabilă, datorită, în parte, luptelor interne la nivel înalt din guvern, criticilor virulente ale lui Trump la adresa propriilor susţinători şi misterului care dă de gândit cu privire la motivul pentru care documentele pe care propria sa administraţie a promis că le va dezvălui vor rămâne ascunse – aparent pentru totdeauna.
Dezvăluirile de joi – împreună cu frustrarea legislatorilor aliaţi ai lui Trump din Capitol Hill – l-au împins pe Trump să schimbe brusc cursul şi să îi ordone procurorului general Pam Bondi să încerce să facă publice unele dintre documentele din dosar.
Bondi a declarat că va solicita vineri permisiunea instanţei pentru a face publice informaţiile Marelui Juriu, dar că acest lucru va necesita aprobarea unui judecător, iar ea şi Trump au păstrat tăcerea cu privire la probele suplimentare colectate de autorităţile federale în cadrul anchetei ample pe care Bondi a anunţat săptămâna trecută că nu le va face publice.
Scrisoarea dezvăluită de The Wall Street Journal ar fi fost colectată de britanică Ghislaine Maxwell ca parte a unui album de aniversare pentru Epstein cu ani înainte ca bogatul finanţist să fie arestat pentru prima dată în 2006 şi să se certe ulterior cu Trump.
Scrisoarea purtând numele lui Trump include un text încadrat de conturul a ceea ce pare a fi o femeie goală desenată de mână şi se încheie cu „La mulţi ani – şi fie ca fiecare zi să fie un alt secret minunat”, potrivit ziarului. Publicaţia a descris conţinutul scrisorii, dar nu a publicat o fotografie care să o arate în întregime.
Maxwell a fost arestată în 2020 şi condamnată un an mai târziu sub acuzaţia că l-a ajutat pe Epstein să ademenească fete pentru a fi abuzate sexual.
Trump a criticat dur povestea într-o postare lungă pe reţelele de socializare joi seara, spunând că a vorbit atât cu proprietarul ziarului, Rupert Murdoch, cât şi cu redactorul-şef, Emma Tucker, şi le-a spus că scrisoarea este „falsă”. Trump a promis că va da în judecată ziarul pentru articol, spunând: „Acestea nu sunt cuvintele mele, nu este modul în care vorbesc. De asemenea, nu desenez”.
Vicepreşedintele JD Vance a declarat că The Wall Street Journal „ar trebui să-i fie ruşine” pentru publicarea acesteia.
„Unde este această scrisoare? Aţi fi şocaţi să aflaţi că nu ne-au arătat-o înainte de publicare? Crede cineva sincer că asta sună a Donald Trump?”, a scris el pe X.
Administraţia Trump se luptă de aproape două săptămâni să limiteze consecinţele anunţului Departamentului Justiţiei că nu vor mai fi făcute publice dovezile din dosarul Epstein aflate în posesia guvernului, în ciuda promisiunilor de transparenţă făcute de Bondi.
Schimbarea de poziţie a Departamentului Justiţiei în cazul dosarelor Epstein nu numai că a înfuriat susţinătorii lui Trump, dar a declanşat şi o discuţie aprinsă la Casa Albă săptămâna trecută între Bondi şi directorul adjunct al FBI, Dan Bongino, pe care niciunul dintre cei doi oficiali nu a comentat-o public.
Departamentul de Justiţie nu a oferit încă o explicaţie completă a schimbării sale de poziţie, la câteva luni după ce Bondi a distribuit influenţatorilor conservatori de la Casa Albă dosare intitulate „Dosarele Epstein: Faza 1” şi „cea mai transparentă administraţie”. La începutul acestei săptămâni, Bondi a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor despre dosarele Epstein şi relaţia sa cu Bongino.
Joi, Casa Albă a respins cererile pentru o anchetă suplimentară în cazul Epstein, afirmând că preşedintele nu va recomanda numirea unui procuror special.
Deşi administraţia sa a promovat luni de zile publicarea a mai multor documente, Trump şi-a criticat proprii susţinători la începutul acestei săptămâni pentru furia lor legată de saga dosarelor Epstein. Trump a calificat-o drept „o farsă” şi a încercat să dea vina pe democraţi, acuzându-i pe foştii preşedinţi Barack Obama şi Joe Biden, precum şi pe fostul director al FBI, James Comey, fără dovezi, că au inventat astfel de documente.
Joi dimineaţă, controversa privind dosarele Epstein a blocat eforturile Camerei Reprezentanţilor de a adopta un proiect de lege care prevede recuperarea a 9,4 miliarde de dolari din cheltuielile federale, democraţii folosind manevre procedurale pentru a forţa votul asupra publicării documentelor împreună cu pachetul de măsuri.
Acest lucru i-a frustrat pe republicanii din Camera Reprezentanţilor, care au încercat să găsească o soluţie care să includă o rezoluţie în sprijinul publicării dosarelor „credibile” referitoare la Epstein şi activităţile sale.
Trump însuşi s-a confruntat cu ani de anchete privind viaţa sa privată. Anul trecut, de exemplu, a fost condamnat pentru infracţiuni grave în New York în legătură cu plăţi destinate să reducă la tăcere acuzaţiile de hărţuire sexuală ale unei actriţe de filme pentru adulţi înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016. Trump a negat relaţia.
Legăturile lui Trump cu Epstein au fost bine documentate, deşi preşedintele nu a fost acuzat de comportament necorespunzător în legătură cu relaţia lor socială.
Imagini video descoperite de NBC News după punerea sub acuzare federală a lui Epstein în 2019 îi arată pe cei doi discutând la o petrecere la reşedinţa Mar-a-Lago a lui Trump în 1992. Clipul video, înregistrat într-o perioadă în care Trump era proaspăt divorţat, îl arată pe acesta înconjurat de tinere, pe care NBC le-a identificat ca fiind majorete ale echipei Buffalo Bills.
De asemenea, cei doi bărbaţi sunt filmaţi stând în picioare şi făcând gesturi către femeile de pe ringul de dans.
„Îl cunoşteam aşa cum îl cunoştea toată lumea din Palm Beach”, a declarat Trump când a apărut înregistrarea video. „Era o figură cunoscută în Palm Beach. M-am certat cu el cu mult timp în urmă. Nu cred că am mai vorbit cu el de 15 ani.”
Dosarele publicate anterior includeau o declaraţie din 2016 în care o acuzatoare povestea că a petrecut câteva ore cu Epstein la cazinoul lui Trump din Atlantic City, dar nu a spus dacă l-a întâlnit efectiv pe Trump şi nu l-a acuzat de nicio faptă ilegală.