Asaltul la cumpărături, carantinele pot ridica preţul alimentelor - FAO

Lan de grau (KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
A.P.
22.03.2020

Blocarea şi cumpărăturile masive de alimente pe fondul panicii legate de nesiguranţă în timpul pandemiei de virus Wuhan ar putea genera inflaţie pe piaţa alimentară mondială, chiar dacă există numeroase provizii de cereale şi seminţe în ţările-exportatoare majore, a declarat un economist senior al FAO.

Cele mai bogate naţiuni din lume au oferit ajutor fără precedent economiilor, după ce cazurile de virus Wuhan au explodat în Europa şi Statele Unite. În Italia, numărul deceselor a atins sâmbătă aproape 800, copleşind spitalele şi medicii deja extenuaţi de eforturi şi decimaţi de lipsa de consumabile medicale.

Cu peste 270.000 de infecţii şi peste 11.000 de decese, pandemia a uimit lumea şi a generat comparaţii cu perioade nefaste, precum cel de-Al Doilea Război Mondial şi pandemia de gripă spaniolă din 1918.

„Tot ce ai nevoie pentru a crea o criză sunt achiziţiile masive sub imperiul panicii de la importatori mari, cum ar fi industriaşii din morărit sau guverne”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist principal la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citat de Reuters.

„Nu este o problemă de aprovizionare, ci o schimbare de comportament în ceea ce priveşte securitatea alimentară”, a spus el pentru Reuters, telefonic, de la sediul FAO din Roma. „Ce se întâmplă dacă cumpărătorii în vrac încep să creadă că nu pot primi transporturi de grâu sau orez în mai sau iunie? Acest lucru ar putea duce la o criză globală a aprovizionării cu alimente.”

Consumatorii din întreaga lume, din Singapore până în Statele Unite, au făcut coadă la supermarketuri în ultimele săptămâni pentru a se aproviziona cu alimente - de la orez şi produse de dezinfectat până la hârtie igienică.

Indicele future pentru grâu la bursa din Chicago a crescut cu peste 6% săptămâna aceasta, cea mai mare creştere săptămânală în ultimele nouă luni, în timp ce preţul orezului din Tailanda, al doilea mare exportator de cereale din lume, a urcat la cel mai mare nivel din august 2013.

Industria cerealelor din Franţa se chinuie să găsească mijloace de transport şi personal suficient pentru a menţine fabricile şi porturile în funcţiune, deoarece achiziţiile masive de făină coincid cu creşterea exporturilor de grâu.

Restricţiile impuse de unele ţări ale Uniunii Europene la graniţele cu alte state membre ca răspuns la pandemie perturbă aprovizionarea cu alimente, au declarat reprezentanţii industriei şi fermierii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor