Armata austriacă este desfăşurată pentru a asigura ordinea în supermarket-uri
focus
alte articole
Forţele armate austriece au desfăşurat peste 900 de militari pentru a ajuta supermarketurile din toată ţara să păstreze produsele pe rafturi în timpul izbucnirii crizei cauzate de virusul Wuhan.
Colonelul Michael Bauer, purtătorul de cuvânt al ministerului austriac al Apărării, a declarat că au fost dislocaţi 916 militari, majoritatea lucrând în depozite de supermarketuri pentru a se asigura că produsele ajung în zonele în care cumpărătorii panicaţi au cumpărat toată marfa din magazinele locale.
Majoritatea celor dislocaţi sunt funcţionari publici care lucrează pentru forţele armate, o parte mai mică a contigentului fiind soldaţi profesionişti, relatează tabloidul austriac Kronen Zeitung.
Potrivit colonelului Bauer, prima solicitare de ajutor a venit vinerea trecută şi primul militar a fost desfăşurat a doua zi. Acum, militarii au fost desfăşuraţi în mai multe lanţuri de supermarketuri, cum ar fi Şpar, Lidl şi Hofer.
„Avem, de asemenea, multe solicitări din partea multor alte industrii”, a spus Bauer, dar a adăugat: „Nu le-am putut îndeplini. A trebuit să le respingem pe toate”. Industriile care au solicitat ajutorul armatei includ companii de transport de marfă şi farmacii.
Evoluţia folosirii forţelor armate vine pe măsură ce Austria intră în carantină, guvernul cancelarului Sebastian Kurz interzicând recent adunarea de cinci sau mai multe persoane.
Supermarketurile şi magazinele alimentare sunt unele dintre puţinele magazine care au rămas deschise în timpul focarului de coronavirus în Austria, multe altele, precum barurile şi restaurantele - fiind închise parţial sau total.
Austria are peste 1.800 de cazuri confirmate de virus Wuhan, conform statisticilor oficiale publicate joi. Autorităţile austriece au efectuat 13.724 de teste până în prezent.
Germania învecinată a înregistrat, de asemenea, o creştere recentă în cazurile confirmate, Universitatea Johns Hopkins susţinând că ţara avea peste 10.000 de cazuri miercuri - dar că nu era conştientă de ele deoarece nu testa suficient de multe persoane.
În urma publicării statisticilor, cancelarul Angela Merkel a ţinut în faţa poporului german prima sa adresare neprogramată, afirmând că epidemia de virus Wuhan este cea mai mare provocare pentru ţară de la Al Doilea Război Mondial.