Armata ucraineană nu mai are oameni de recrutat şi nici timp să câştige [The Telegraph]

(Facebook - Volodimir Zelenski)

Războiul din Ucraina este acum unul de uzură, purtat în condiţii care favorizează din ce în ce mai mult Moscova, afirmă un material de opinie publicat de The Telegraph.

Sursa citată afirmă că, până acum, Kievul a făcut faţă în mod admirabil penuriei de echipamente occidentale, dar lipsa de forţă de muncă - cu care deja trebuie să se confrunte - s-ar putea dovedi a fi fatală.

În linii mari, contraofensiva foarte aşteptată a Kievului a căpătat un impuls foarte necesar în ultimele săptămâni, cu câştiguri greu de obţinut în jurul satului de importanţă strategică Robotine. Dacă acesta cade, drumul spre Marea Azov va fi la vedere. Dacă forţele ucrainene pot ajunge pe coastă, vor distruge podul terestru care leagă Rusia de Crimeea, ceea ce ar putea duce la debusolarea trupelor Moscovei.

Cu toate acestea, forţele ucrainene nu se luptă doar cu apărări masive şi focuri de artilerie. Ele luptă, de asemenea, împotriva timpului. După ce a pătruns pentru prima dată în formidabilele câmpuri minate ruseşti în urmă cu patru săptămâni, Kievul este disperat să obţină primele succese înainte ca numărul tot mai mare de victime şi ploile de toamnă să îi distrugă capacitatea de luptă.

Vara a fost umedă, iar lunile de toamnă aduc în mod tradiţional ploi abundente care transformă terenul moale din Europa de Est într-un noroi gros, iar tancurile, blindatele şi artileria răscolesc câmpul de luptă. Acest lucru poate opri practic orice avans semnificativ, blocând armatele pe loc şi dându-le timp ruşilor să îşi extindă reţelele de tranşee adânc săpate şi câmpurile de mine cu mai multe straturi care au făcut ca recuperarea teritoriilor pierdute să fie atât de dificilă.

Însă mai important este preţul ridicat pe care luptele îl au asupra populaţiei Ucrainei. Forţele armate ruseşti au început războiul cu un efectiv oficial de un milion de oameni şi un efectiv real estimat de unii analişti între 700.000 şi 800.000 de oameni.

Alte două milioane de oameni - foşti recruţi şi militari sub contract - erau disponibili ca rezerve, iar în jur de şapte milioane de oameni cu vârstă de recrutare (18-26 de ani) ar fi putut fi folosiţi chiar înainte ca Moscova să ridice limita de vârstă la 31 de ani.

Ucraina, între timp, avea o populaţie de 44 de milioane de locuitori înainte de război. Până la sfârşitul primului an de război, aproximativ şase milioane de persoane au fugit în străinătate. Forţele armate numără aproximativ 200.000 de membri activi, aproximativ tot atâţia în rezervă, şi pot apela la încă 1,5 milioane de bărbaţi în vârstă de luptă.

Este un calcul brutal, dar simplu: Kievul rămâne fără bărbaţi. Surse americane au calculat că forţele sale armate au avut până la 70.000 de morţi în lupte, iar 100.000 au fost răniţi. În timp ce pierderile ruseşti sunt şi mai mari, raportul favorizează totuşi Moscova, în timp ce Ucraina se luptă să înlocuiască soldaţii având în vedere o rezervă aparent nesfârşită de recruţi.

Voluntarii nu se mai prezintă în număr suficient pentru a menţine armata la putere de luptă: cei mai dornici să lupte s-au înrolat cu ani în urmă. Cel mai recent slogan de recrutare este "este în regulă să-ţi fie frică", dar sunt încă mulţi cei care încearcă să se ferească să fie recrutaţi pentru a lupta pe front.

Cu toate dificultăţile cu care s-a confruntat Kremlinul în ceea ce priveşte recrutarea forţată, acesta are încă sute de mii de oameni la dispoziţie. Aceasta este o resursă pe care Ucraina pur şi simplu nu o poate egala şi pe care Occidentul nu o poate furniza.

Pentru Vladimir Putin, victoria ar putea fi în sfârşit la vedere, deoarece sprijinul occidental începe să se clatine. Dacă Kievul nu poate străpunge acum liniile ruseşti, s-ar putea să nu mai poată niciodată. Dacă rămâne fără oameni dispuşi să lupte, Occidentul nu poate ajuta.