Armata americană inundată de piese contrafăcute din China

Vehiculul blindat M109A6 Paladin american în timpul unor manevre în Coreea de Sud, 15 martie 2012 (Kim Hong-Ji / AFP / Getty Images)
Constantin Eremita
06.04.2012

În urma unei investigaţii a Senatului american, finalizată la sfârşitul anului trecut, s-a descoperit că în peste 1.800 de cazuri, pentru aparatele militare, s-au cumpărat componente electronice contrafăcute, după cum informează The Telegraph. Marea majoritate sunt din China.

Numărul de piese găsite depăşeşte un milion deşi verificarea s-a făcut doar asupra unei mici părţi din armamentul american.

Senatorul Carl Levin a declarat la audierea raportului: „Un milion de componente este cu siguranţă un număr mare. Dar vreau să repet: am investigat doar la o porţiune din lanţul de aprovizionare a apărării. Deci, cele 1.800 de cazuri sunt doar vârful aisbergului.”

Piesele, descrise de un reprezentant al Departamentului Apărării ca „bombe cu ceas”, nu sunt făcute pentru condiţiile extreme de presiune, radiaţii şi temperatură, din atmosferă. Aparate sofisticate de luptă, ce valorează milioane de dolari, sunt astfel mult mai predispuse la defecţiune, cu consecinţe deosebit de grave.

„Nu putem tolera riscul ca un interceptor de rachete balistice să nu îşi atingă ţinta, ca un pilot de elicopter să nu-şi poată lansa rachetele, sau orice alt eşec al misiuni din cauza unei piese contrafăcute. ” a declarat senatorul republican John mccain, membru al Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului SUA.

China este cel mai mare exportator de produse contrafăcute şi în domeniul militar. Chip-uri obişnuite sunt „reciclate” din gropile de deşeuri electronice şi apoi modificate să arate ca originalele. Thomas Sharpe, reprezentant al unei companii de software americane, a povestit la audierii ce a văzut în vizita sa din China, în 2008: maldăre de chip-uri ce erau spălate în râuri sau de apa ploilor, lăsate să se usuce la soare pentru ca apoi să fie prelucrate pentru comercializare în toata lumea.

În peste 70 % din cazuri, piesele descoperite de investigatori au provenit direct din China, restul fiind comercializate indirect prin reţele ilegale de distribuţie din ţari ca Marea Britanie şi Canada.

Motivul pentru care armele americane au ajuns să aibă piese contrafăcute este simplu. Nu sunt fonduri pentru a cumpara originale.

„Dar nu ar trebui să acuze China, este o problemă a pieţii libere. Singura soluţie este ca SUA să-şi cumpere componentele din Coreea sau Japonia, dar atunci costurile ar creşte de o sută de ori.” a declarat în media chineză Song Xiaojun, fost ofiţer de armată.

Investigaţii desfăşurate în 2005 şi 2008 au arătat atunci probleme similare în peste 7.400 de cazuri. Raportul de anul trecut doar dovedeşte că situaţia nu s-a schimbat. Şi se pare că nici nu se va schimba. Leon Panetta, secretarul SUA pentru apărare, a declarat, într-un interviu pentru New York Times, că va trebui să reducă, în următorii zece ani, cheltuielile cu încă 480 de miliarde de dolari.

Armata americană se confruntă şi cu nevoia de a menţine operaţionale aparate de zbor ce şi-au depăşit durata estimată de viaţă. Piese originale pentru acestea nu mai există, astfel încât SUA încearcă să le vândă ţărilor dispuse să le primească.

În această situaţie se află şi România care şi-a arătat interesul de a cumpăra avioane de luptă F-16, la mâna a doua, până în 2013, cel mai târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor