Ostaticii eliberaţi de FARC: peste zece ani de captivitate în junglă

Sase poliţişti şi patru militari eliberaţi de gherila FARC au povestit detalii ale captivităţii lor în jungla columbiană. (GUILLERMO LEGARIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.04.2012

Cu timiditate şi însoţiţi de infirmiere şi superiorii lor, cei şase poliţişti şi patru militari eliberaţi de gherila FARC au povestit detalii ale captivităţii lor în jungla columbiană. Ei au trăit aproape 14 ani legaţi cu cătuşe, umiliţi şi cu teama de a fi omorâţi, dar au supravieţuit tentativelor de evadare, atacurilor armate, bombardamentelor şi chiar trăsnetelor. Au confirmat că gherila este slăbită, dar nu învinsă şi că s-ar putea aşeza la negocieri, notează joi Las Provincias.

'Ne ţineau legaţi cu cătuşe câte doi, 24 de ore, şi ne avertizau că dacă armata va încerca să ne salvare ne vor împuşca', a spus sergentul de armată Luis Arturo Arcia, care a stat 14 ani în captivitate. Erau maltrataţi şi umiliţi, dar dincolo de acest tratament, el a mărturisit că membrii Forţelor Revoluţionare Armate din Columbia (FARC) îi priveau cu respect. El a povestit ca în timpul unei furtuni năpraznice, un trăsnet a căzut peste tabăra gherilei omorând un rebel în timp ce mulţi ostatici erau căzuţi fără suflare.

Sergentul José Libardo Forero şi intendentul Jorge Trujillo au reuşit să fugă dintr-o tabără a FARC, în octombrie 2009. Evadarea trebuia să fie pe timp de ploaie. 'Nu se putea altfel, pentru că santinele ne-ar fi descoperit', aminteşte Forero. Şi-au făcut o busolă dintr-un ac şi o linguriţă şi au fugit. Proviziile lor erau un pachet de biscuiţi şi două turte de mălai.

Au supravieţuit 16 zile în junglă, pescuind în râu. Sperau să dea peste armată, dar au ajuns la casa unor oameni unde au fost invitaţi la masă. Când se pregăteau să plece au năvălit rebelii FARC şi au fost prinşi din nou. Au fost trântiţi la sol şi dezbrăcaţi. 'Dacă vreţi să ne omorâţi, împuşcaţi-ne, dar nu ne mai umiliţi', au strigat ei. Trujillo s-a gândit la ce era mai rău. Şi-a întins chiar capul pentru a primi un glonţ. Dar rebelii FARC nu au făcut-o pentru că erau de faţă copii.

Intendentul de poliţie Carlos José Duarte a povestit despre uzura pe care presiunea operaţiunilor militare a provocat-o gherilei care în anul 2002 avea circa 18.000 de efective şi care acum s-au redus la jumătate. El a explicat că în 1999 ostaticii ar fi putut rămâne doi la rând într-o tabără pentru că rebelii nu se temeau de operaţiunile forţelor guvernamentale. 'Azi nu pot sta mai mult de două zile într-un loc, fără să fie descoperiţi'.

În pofida încrederii în acţiunile armatei şi a convingerii că 'gherila este slăbită şi are probleme' Duarte a recunoscut totuşi că 'nu este învinsă'. Sergentul Arcia a vrut totuşi să transmită un mesaj de optimism. În opinia sa, FARC au suferit atâtea înfrângeri încât au făcut-o 'să reflecteze şi să-şi schimbe modul de gândire'.

'Văd că s-ar aşeza acum să discute un proces de pace. După peste 40 de ani de conflict armat, care nu au dus la niciun rezultat, se gândesc acum la un proces de pace...' 'Măcar dacă ar deveni realitate, pentru a te putea deplasa în libertate şi linişte peste tot, ceea ce este dorinţa tuturor columbienilor', a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor