Condiţiile Bucureştiului pentru prima tranşă din împrumutul de 150 mil euro promis R.Moldova

Autorităţile de la Chişinău au fost informate despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă pentru a beneficia de împrumutul de 150 mil euro din partea României.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. (www.gov.ro)

Guvernul de la Bucureşti a transmis lista de măsuri pe care urmează să le întreprindă guvernarea de la Chişinău pentru a beneficia de prima tranşă de 60 mil euro din împrumutul rambursabil de 150 de milioane. Numirea unui guvernator la Banca Naţională şi iniţierea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional în vederea semnării unui acord de finanţare sunt doar câteva din cerinţele Guvernului Cioloş către Guvernul Filip.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului român, Dan Suciu, a declarat pentru Jurnal TV că prima tranşă, de 60 de milioane de euro, va fi transferată Republicii Moldova abia după ce autorităţile de la Chişinău vor da dovadă de voinţă de schimbare, implementând reforma justiţiei, ajustând legislaţia financiar-bancară şi menţinând dialogul cu societatea civilă.

„Sunt o serie de chestiuni, începând cu numirea guvernatorului Băncii Moldovei. Legislaţia financiar-bancară trebuie reaşezată. De asemenea, reforma în justiţie. Dialogul cu societatea civilă este în acest moment obligatoriu şi nu în ultimul rând, subliniez asta, implementarea Acordului de Asociere cu toate detaliile pe care le presupune Acordul de Asociere cu UE. Trebuie făcuţi paşi consolidaţi în toate aceste direcţii şi cu cât se vede mai repede intenţia de a avansa în aceste direcţii, cu atât mai bine”, a subliniat Dan Suciu.

„Nu ne vom aştepta la semnarea acordului, dar ne aşteptăm să vedem că Fondul Monetar este la rândul său implicat în proces şi este hotărât să semneze”, a adăugat purtătorul de cuvânt al executivului de la Bucureşti.

Menţionăm că la începutul acestei săptămâni, premierul moldovean Pavel Filip s-a aflat într-o vizită la Bucureşti unde s-a întâlnit cu omologul său român, Dacian Cioloş. Discuţiile au vizat împrumutul rambursabil de 150 de milioane de euro promis de Guvernul român încă de pe când era condus de Victor Ponta. Însă, ca urmare a protestelor care se desfăşoară la Chişinău de un an de zile şi la insistenţa societăţii civile române, împrumutul este condiţionat de Guvernul de la Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe