Arhiepiscopul Tomisului, audiat în dosarul "deţinuţilor-scriitori"
alte articole
Arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a prezentat marţi la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat, în calitate de martor, în controversatul dosar al "deţinuţilor-scriitori".
Din cele cinci cărţi scrise de Gigi Becali, care i-au adus o reducere de 150 de zile de detenţie, două sunt pe teme religioase. "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Muntele Atos, patria ortodoxiei" au fost girate de Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, respectiv de Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului.
La începutului anului, procurorii DNA au deschis un dosar în legătură cu lucrările scrise de deţinuţi, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.
Potrivit DNA, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.
"Noi am speculat legea şi ne-am creat un mic avantaj. Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele", declara în trecut Gigi Becali.
Gigi Becali nu a fost singurul deţinut care a beneficiat de recomandarea arhiepiscopului Tomisului, profesorul universitar preot Teodosie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.
Înaltul prelat, care în trecut a semnat un angajament cu Securitatea, iar în prezent este urmărit penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, l-a sprijinit în demersurile sale literare şi pe Gabriel Bucică, un preot de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, condamnat pentru trafic cu etnobotanice. Acesta din urmă a scris "Legea Mozaică în lumina Noului Testament" şi "Importanţa familiei după legea mozaică".