Argonauţii s-au împotmolit la Istria

Litoralul românesc (Epoch Times România)
Bogdan Costea
04.09.2012

Proiectul „Pe urmele Argonauţilor”, dorit a fi implementat de primăria din Istria, este unul extrem de ambiţios şi dacă ar fi realizat, ar putea avea un impact extraordinar în ceea ce priveşte promovarea turistică a zonei Istria – Cheile Dobrogei . Numai că proiectul, demarat în 2011, cu o valoare totală de peste 200.000 de euro, a fost blocat de… statul român, care nu a trimis banii necesari la Istria, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, după cum scrie publicaţia locală „Dezvăluiri” din Constanţa.

În afara comunei celebre deja pentru situl arheologic Histria, „de pe urma argonauţilor” ar avea de câştigat şi alte localităţi constănţene, mai puţin integrate în sistemul turistic. Este vorba despre comunele de pe traseu, cum ar fi Corbu, Săcele, Mihai Viteazu, Cogealac - Fântânele sau Târguşor. Fiecare dintre acestea se laudă cu câte un obiectiv deosebit, care ar putea atrage mii de turişti. Astfel, în zona Corbu – Nuntaşi poate fi admirat refugiul ornitologic, de la Mihai Viteazu turiştii pot merge la Grindul Lupilor, iar în zona Fântânele există o rezervaţie de broaşte ţestoase. Pe traseul imaginat în proiect, turiştii vor putea admira de asemenea Cheile Dobrogei , regiune superbă şi extrem de pitorească, încărcată de istorie şi legende. Nu trebuie de asemenea uitat faptul că la Istria, ar putea fi pusă în valoare Biserica Îngropată, o bijuterie arhitectonică.

Termenul de implementare al proiectului este de 24 de luni dar respectarea scadenţelor este aproape imposibilă, întrucât statul nu şi-a respectat promisiunile. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a trimis la Istria banii promişi în contractul de finanţare, aproape trei miliarde de lei, motivând că nu are timp să se ocupe de dosar.

Tot ce a ţinut de implementare, avize, autorizaţii, a fost făcut, astfel încât s-a ajuns la partea cea mai grea: aşteptarea banilor. Termenele iniţiale au fost date peste cap, pentru că de aproape un an Ministerul nu a trimis sumele la care se obligase prin contract. Din această cauză au apărut o serie de probleme, pentru că cei din judeţul Constanţa au cheltuit deja sume importante în campania de promovare. Potrivit contractului de finanţare din 2012, campania de promovare implică realizarea a 2,4 milioane de pliante, 6.000 de broşuri, website, panouri informaţionale, filme de promovare etc. Interesată de realizarea programului, partea dobrogeană s-a ţinut de cuvânt. Filmul de animaţie 3D cu Cetatea Histria (tur virtual dinamic) sau cel de promovare al „argonauţilor” au fost deja realizate, difuzate şi foarte bine primite de public.

Un alt proiect de promovare turistică a localităţilor constănţene este cel denumit „Visul Împăratului Traian”, având ca scop promovarea zonei Ostrov – Adamclisi, prin intermediul a doua trasee (Constanţa – Adamclisi – Ostrov, respectiv Mangalia – Adamclisi – Ostrov). Şi în acest program se urmăreşte atingerea unor obiective turistice, cum ar fi cetatea antică Tropaeum Traiani (Adamclisi), Pădurea Canaraua Fetii, Rezervaţia Esechioi, Mânăstirea Dervent şi Izvorul Tămăduirii, Cetatea bizantină Vicina situată pe insula Păcuiul lui Soare şi multe altele.

*
Mitul antic grecesc spune că Iason şi 50 de eroi ai vechii Elade au plecat la bordul corabiei Argo spre îndepărtata ţară Colchida, pentru a fura Lâna de Aur. S-a ajuns cu timpul la concluzia că legendara Colchida ar fi un regat din Vestul Giorgiei, la care eroii au ajuns navigând prin apele Mării Negre. De-a lungul călătoriei spre Colchida ei au oprit pe diverse meleaguri de pe traseu, traseul logic al unei astfel de călătorii impunând şi escale pe malul stâng al Pontului Euxin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor