Are limite corpul uman? Partea a II-a

Leonardo Vintini
07.02.2009

Multi oameni cred ca, odata cu progresul tehnologiei, intr-o zi vom putea intrece limitele umane. Dar oare unii oameni au atins deja o stare supraumana?

Sa vezi in miez de noapte ca picioarele lui fug in continuare nu este un lucru neobisnuit pentru Dean Karnazes, cunoscut de majoritatea ca "Omul Ultramaraton”. Limitele fizice care impiedica o persoana obisnuita sa alerge fara a obosi ore intregi nu par sa-l afecteze pe el. De fapt, Karnazes s-a dovedit a fi o masina de alergat; mananca, urineaza si chiar doarme in timp ce fuge sute de mile fara efort.

Inzestrat in mod asemanator, cu o rezistenta uimitoare, Omul de gheata Wim Hof rezista la temperaturi extrem de scazute, cu mult sub cele la care majoritatea oamenilor ar intra in hipotermie. Cu picioarele goale si avand pe el doar o pereche de pantaloni scurti, Hof a alergat peste 12 mile la o temperatura de —15 grade Celsius. De asemenea, a escaladat Mont Blanc si a vrut sa cucereasca si Everestul, purtand la fel de putine haine. Precum Karnazes, Hof a doborat multe recorduri mondiale si continua sa le doboare.

Dar pana si acesti oameni au limitele lor. Picioarele lui Karnazes, aparent neobosite, trebuie, intr-un final, sa se odihneasca; si Omul de gheata s-a confruntat cu temperaturi atat de scazute pe care nici chiar el n-a putut sa le suporte.

Asadar, care sunt limitele extremelor la care poate supravietui un organism uman? Ce determina aceste limite? De ce unii pot rezista mai mult ca altii? Si cei dintre noi neobisnuit de rezistenti sunt nascuti sau creati?

Mancarea, apa, somnul si respiratia sunt functii indispensabile, necesare pentru supravietuirea oricarui organism uman, desi au existat exemple descrise anterior, unde subiectii exceptionali au fost capabili sa intreaca cu mult asteptarile stiintei. Cand corpul este supus la extreme care sfideaza rezistenta normala umana, anumiti indivizi par sa fi ajuns la un taram de dincolo. Dar care este secretul lor?

Mintea deasupra limitei

Pentru oamenii ca Hof sau Karnazes, indemanarile fizice nu sunt obtinute doar printr-o constitutie puternica. Hof a descris experientele antrenamentelor unde a reusit sa atinga o capacitate care se credea ca este rezervata yoghinilor sau altor astfel de adepti. Capabil sa stea intr-un rezervor plin cu gheata timp de o ora si 12 minute, Hof afirma ca a reusit acest lucru cu puterea mintii sale.

Fie ca Hof este yoghin sau poate puscas marin, deseori acestia impartasesc confesiuni similare. Toti acesti indivizi vorbesc despre tatonarea resurselor mentale care justifica incredibila lor capacitate de a rezista la temperaturi extreme. In acelasi fel explica si Karnazes, ca starea sa mentala este un element cheie in realizarile lui.

Acelasi lucru este valabil si pentru maestrii artelor martiale care dezvolta o rezistenta de neinteles la durere, dupa ani intregi de practica. Se stie ca adeptii KungFu detin capacitati deosebite de a rezista la cele mai violente lovituri, fara a suferi cea mai mica zgarietura. Nu doar ca nu simt durerea, dar si carnea ramane fara urme. Din nou, antrenamentul mintii este cel care garanteaza puterea si rezistenta enorma a maestrului de arte martiale, pe care doar antrenamentul fizic nu le-ar putea produce.

Dincolo de fizic

Asadar, ce este o stare supraumana? Usain Bolt sau Michael Phelps pot reprezenta limitele cunoscute ale capacitatii umane, dar anatomia noastra ne dicteaza ca nu putem mai mult de atat. In ciuda celui mai riguros antrenament, muschii unui halterofil nu pot sustine mai mult. La fel, datorita limitelor fizice ale picioarelor noastre, limita de 9 secunde pentru cursa de 100 de metri nu poate fi depasita.

In orice caz, corpul fizic este dominat de aceleasi reguli care guverneaza orice alt corp din universul fizic. Desi unii indivizi au reusit sa obtina o concentrare mentala care sa le permita sa treaca dincolo de ceea ce se asteapta de la organismul uman, pana la urma ei nu vor putea trece de aceasta dimensiune fizica.

Dar cum ramane cu cei care reusesc acest lucru? Indivizi care si-au dezvoltat tehnici mentale chiar mai grozave, care pot transcede constrangerile fizice. Si cum putem intelege aceste exemple?

Imposibilitatile fizice precum abstinenta timp de 8 luni de la mancare si apa, a lui Ram Bahadur Bomjon sau povestile despre calugarii chinezi care se ridicau de la pamant prin levitatie, nu vor putea fi intelese de catre stiinta contemporana din cauza propriilor limite inalienabile. Pentru a fi studiate cu exactitate, aceste cazuri au nevoie de un alt fel de stiinta, una care s-a eliberat si ea de astfel de constrangeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor