Arad: Sute de agricultori au protest la Nădlac faţă de majorarea taxelor pentru utilaje agricole
Peste 300 de agricultori din judeţul Arad au protestat, miercuri, la Nădlac, faţă de majorarea taxelor pentru utilaje agricole, iar în cadrul acţiunii aproximativ 70 de tractoare au fost scoase pe străzile oraşului arădean de frontieră, transmite corespondentul NewsIn.
La protest au participat agricultori din Nădalc şi din localităţile apropiate. Manifestanţii au plecat din faţa Primăriei Nădlac într-un marş pe străzile oraşului. La marş au fost aduse şi circa 70 de tractoare, astfel că traficul rutier a fost îngreunat. Agricultorii au spus că au intenţionat să aducă la protest şi combine, dar au renunţat pentru că astfel se bloca total traficul prin Nădlac.
Protestatarii au încercat să ajungă pe DN 7, care face legătura între Arad şi Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, dar au fost opriţi de poliţişti.
Liderii protestatarilor au spus că au organizat această acţiune deoarece agricultorii sunt nemulţumiţi de apariţia HG 50/2012, care încadrează utilajele agricole la categoriile de vehicule de transport de mare tonaj. „În aceste condiţii, se ajunge ca taxele plătite la primării să crească de peste zece ori. Până anul trecut, utilajele agricole erau catalogate ca vehicule lente, de până la 30 de kilometri la oră, iar taxele erau diferenţiate faţă de cele pentru camioane“, a declarat Cristian Dan, reprezentantul agricultorilor.
Acesta a mai menţionat că agricultorii plăteau 43 lei(an pentru tractor, iar din acest an au de plătit 400 de lei. „În funcţie de capacitatea cilindrică, taxa poate fi mult mai mare“, a mai explicat Cristian Dan.
Acţiunea de protest a agricultorilor a durat aproximativ o oră, timp în care au mărşăluit pe străzile din Nădlac, supravegheaţi de forţe de ordine.
Primarul oraşului Nădalc, Vasile Ciceac, recunoaşte că impozitele au fost majorate fără să se ţină cont de realitatea din teren. „În primul rând, trebuie făcută precizarea că aceste nemulţumiri nu sunt cauzate de decizii ale autorităţilor publice locale, ci ale unor decizii luate în urma unei hotărâri de gvern, numărul 50 din ianuarie 2012, care măreşte cuantumul impozitului datorat statului pentru tractoare înregistrate la Primăria Oraşului Nădlac la nivelul celor înmatriculate. Singurele decizii s-au primit până acum pentru tractoare. De menţionat că toţi cei prezenţi la miting au dat dovadă de civilizaţie şi făcut o demonstraţie paşnică, cerându-şi doar drepturile care li se cuvin. În plus, pe tot parcursul mitingului am fost în mijlocul lor şi le-am explicat textul prevederilor hotărârii guvernamentale menţionate anterior”, a precizat primarul Vasile Ciceac.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR), Stelian Fuia, a declarat miercuri că va încerca să corecteze problema taxării utilajelor agricole în mod asemănător cu vehiculele şi că aceasta există de când s-a aprobat Codul Fiscal.
"Încercăm să o corectăm, problema există de când s-a aprobat Codul Fiscal. Eu am luat cunoştinţă ieri (marţi. n.r.) de această problemă. Eu cred că pentru un tractor care nu mege pe şosea nu trebuie să plăteşti impozit ca pentru o maşină care circulă pe şosea", a declarat Fuia, în cadrul Forumului Naţional de Agricultură organizat de Finmedia, sub patronajul MADR.
Fuia a făcut referire la agricultorii care ies la Nădlac cu utilajele în stradă pentru că, potrivit Codului Fiscal, o să le fie trecute utilajele agricole la categoria vehicule şi o să fie impozitate şi taxate.