Arad: Fosta gimnastă Emilia Eberle speră ca, într-o bună zi, să revină acasă
Fosta mare gimnastă "Trudi" Emilia Eberle şi-ar dori să revină acasă, în oraşul natal, împreună cu soţul său Ferenc (Frank) Kollar şi băiatul lor, în vârstă de 11 ani, Roland.
Profitând de prezenţa pentru câteva zile acasă, la Arad, a fostei multiple campioane, Clubul Sportiv Municipal a organizat o festivitate, prilej cu care Emiliei Eberle i-a fost acordată o Diplomă de excelenţă din partea Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" şi medalia jubiliară a instituţiei de învăţământ superior şi i-a fost făcută cadou monografia "35 de ani alături de CSM Arad".
Rectorul UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, i-a adresat fostei sportive invitaţia de a reveni acasă, asigurând-o că va avea asigurat un post de antrenor la secţia de gimnastică a Clubului sportiv al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş".
La finalul ceremoniei, Emilia Eberle şi-a manifestat bucuria pentru revenirea la conducerea lotului naţional de gimnastică al României a marilor antrenori Octavian Belu şi Mariana Bitang şi şi-a exprimat speranţa că gimnastele vor reuşi să obţină performanţe din cele mai bune.
Potrivit fostei campioane, pentru a obţine mari performanţe nu este neapărată nevoie de pregătiri îndelungate, aşa cum se obişnuia pe vremea ei. "Depinde doar de copil: dacă are sportul în inimă, va reuşi să facă şi performanţă, fără a fi ţinut în cantonamente prelungite şi fără a-l supune la multiple restricţii", a spus Emilia Eberle.
Fosta gimnastă va pleca vineri la Budapesta, iar la mijlocul săptămânii viitoare spre Sacramento, de unde speră ca, într-o bună zi, să revină împreună cu soţul şi copilul, la Arad, pentru a se alătura familiei.
Născută la Arad pe 4 martie 1964, Emilia Eberle a început să practice gimnastica la numai trei ani şi jumătate, îndrumată de mama sa, fostă campioană naţională la gimnastică, în anul 1956.
A ajuns la lotul naţional de gimnastică de la Deva, aflat sub coordonarea soţilor Marta şi Bella Karoly, pe când avea 12 ani şi jumătate. Până la 19 ani şi jumătate când a pus capăt carierei sportive, a obţinut numeroase medalii la campionatele europene şi mondiale de gimnastică artistică, atât la individual, cât şi cu echipa, cele mai importante fiind cele două medalii de argint obţinute la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, şi cele două titluri de campioană mondială, la echipe şi la sol, câştigate la Forth Worh, California, în anul 1979.
S-a retras oficial din activitatea sportivă în anul 1983, cu ocazia Campionatelor Naţionale şi a Campionatelor Balcanice organizate la Arad, unde a prezentat celebrul exerciţiu de la sol pe melodia "Sanie cu zurgălăi".
Ulterior, cu toate că absolvise Şcoala de antrenori din Bucureşti, la Arad nu i s-a găsit un loc de antrenor de gimnastică decât după ce s-a pensionat primul ei antrenor, motiv pentru care, timp de cinci luni, a lucrat ca muncitor necalificat, în trei schimburi, la fosta Fabrică de ceasuri "Victoria".
Nemulţumită de statutul său, în mai 1989 a ales calea exilului, trecând ilegal frontiera în Ungaria, unde a rămas ceva mai mult de un an şi jumătate. Aici a lucrat mai întâi ca mecanic auto, iar ulterior ca antrenor de gimnastică în Budapesta, loc unde l-a cunoscut pe soţul său, Ferenc Kollar, fost component al echipei de judo a Ungariei, împreună cu care a emigrat în SUA.
Cei doi au un băiat în vârstă de 11 ani, care este pasionat de fotbalul european, sport pe care atât el, cât şi părinţii săi speră că va reuşi să îl practice la nivel de performanţă.
La 46 de ani, Gertrude Emilia Eberle, în prezent Trudi Kollar, trăieşte în Statele Unite ale Americii, lucrând ca antrenor la "Pojar"s Gymnastics Academy" din Sacramento, California, şcoală privată aparţinând lui Geza Pojar, fostul coregraf al echipei naţionale de gimnastică a României.