Arabia Saudită vrea să trimită rachete sol-aer în Siria
alte articole
Începând cu octombrie 2015, Ministerul rus al Apărării a început să posteze sute de videoclipuri care surprind lovituri asupra unei varietăţi de ţinte rebele şi militante. În acelaşi timp, Kremlinul a creat materiale video HD color cu avioane de luptă Su-34 şi bombardiere de rază lungă aflate în acţiune deasupra Siriei, în timp ce opoziţia pur si simplu nu a dispus de mijloacele necesare pentru a se apăra.
Timp de aproximativ o lună (între jumătatea lunii noiembrie şi jumătatea lunii decembrie) se părea că preşedintele american Barack Obama avea dreptate. Zarva făcută în jurul primului val de atacuri aeriene ruseşti s-a calmat şi campania militară siriană în nordul oraşului Alep părea să fi stagnat. Apoi, pe neaşteptate, Hezbollah a încercuit Alepul, beneficiind de sprijinul forţei aeriene ruseşti.
De îndată ce a devenit clar faptul că cel mai mare oraş al ţării va fi în curând recapturat de forţe loiale regimului Assad, atât Arabia Saudită cât şi Turcia au început să ia în calcul mai multe opţiuni. Un atac terestru desfăşurat de Ankara şi Riad ar fi un coşmar real pentru SUA şi Occident. Un astfel de atac ar duce la un conflict direct cu forţele iraniene şi, după primul caz în care un avion rusesc loveşte trupe saudite sau turceşti, lumea va fi prinsă într-un conflict global ce are potenţialul de a implica în război fiecare naţiune a lumii dezvoltate, arată website-ul Zero Hedge.
Până acum, turcii şi saudiţii nu au invadat Siria, deşi Ankara bombardează acum în prezent grupul YPG în coridorul Azaz, pentru a submina eforturile kurzilor de a-şi consolida câştigurile obţinute în zona de frontieră. În acelaşi timp, Turcia a declarat că nu se va implica în operaţiuni militare terestre în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.
Conform ministrului saudit de Externe, Adel al-Jubeir, următoarea mişcarea a Riadului ar putea fi introducerea de rachete sol-aer, astfel încât rebelii să fie capabili să se apere împotriva atacurilor aeriene ruseşti.
“Este Arabia Saudită în favoarea înarmării rebelilor cu rachete antiaeriene?”, l-a întrebat vineri Der Spiegel pe al-Jubeir. Oficialul sirian a răspuns:
"Da. Credem că introducerea rachetelor sol-aer în Siria va schimba balanţa puterii la sol. Va permite opoziţiei moderate să fie capabilă să neutralizeze elicoptere şi avioane care aruncă substanţe chimice şi bombe, aşa cum rachetele sol-aer din Afganistan au reuşit să schimbe balanţa puterii de acolo. Totuşi, acest lucru a fost studiat cu mare atenţie, deoarece nu se doreşte ca astfel de arme să ajungă în tabăra adversă."