Arabia Saudită susţine cu prudenţă acordul nuclear iranian

Avioane de luptă ale Forţei Aeriene Regale Saudite.
Avioane de luptă ale Forţei Aeriene Regale Saudite. (Captură Foto)

Arabia Saudită a publicat luni o declaraţie precaută de susţinere a acordului-cadru semnat săptămâna trecută între Iran şi ţările din grupul P5 1 (Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania), conform site-ului Politico.

“Consiliul de Miniştri”, un organism guvernamental de vârf în cadrul sistemului saudit, “şi-a exprimat speranţa pentru încheierea unui acord [nuclear iranian] definitiv şi obligatoriu care va duce la întărirea securităţii şi stabilităţii din regiune şi în lume”, conform unei declaraţii publicate de agenţia de ştiri saudită de stat.

Abordarea saudită precaută în privinţa acordului cu Iranul este în contrast cu cea a Israelului, ai cărui oficiali, incluzându-l pe premierul Benjamin Netanyahu, au criticat puternic negocierile într-o serie de interviuri şi declaraţii.

Apărând la emisiunea “State of the Union” de la CNN, Netanyahu şi-a manifestat îngrijorările în legătură cu acordul-cadru şi a declarat că încă există timp pentru a se obţine un acord mai bun.

De asemenea, oficiali din guvernele american şi israelian şi-au exprimat îngrijorarea şi au declarat că, dacă Iranul îşi securizează o armă nucleară, atunci ar putea izbucni o cursă de înarmare nucleară între naţiunea şiită şi rivalii săi regionali suniţi, incluzând nu numai Arabia Saudită ci şi Egiptul, Turcia şi poate chiar Iordania şi Qatarul.

De fapt, şi Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu reacţia saudiţilor referitor la acordul-cadru şi acest lucru este reflectat de faptul că liderul american Barack Obama, înainte să anunţe înţelegerea de săptămâna trecută, a discutat cu regele saudit Salman în legătură cu întreaga situaţie. De asemenea, Obama i-a invitat pe liderii saudiţi şi aliaţii lor din Consiliul de Cooperare din Golf – Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Oman, Qatar şi Bahrain – pentru un summit în această primăvară la Camp David.

În declaraţia sa, Arabia Saudită şi-a exprimat speranţa că acordul cu Iranul va duce la un “Orient Mijlociu şi Golf Arab fără arme de distrugere în masă, inclusiv arme nucleare”, o posibilă referire la programul nuclear nedeclarat al Israelului.

Timp de aproape 2 săptămâni, armata saudită a desfăşurat lovituri aeriene împotriva rebelilor Houthi susţinuţi de Iran în vecina Yemen. De altfel, declaraţia saudită de luni a făcut apel la o bună relaţie de vecinătate cu Iranul, precum şi la neinterferenţa acestuia în problemele statelor arabe – o aluzie la conflictele din Yemen şi Siria, unde Iranul a trimis consilieri pentru a susţine regimul lui Bashar Al-Assad, adaugă Politico.

Într-un interviu cu Thomas Friedman de la New York Times, publicat duminică seara, Obama a făcut aluzie la temerile saudite în legătură cu creşterea influenţei şi puterii Iranului în regiune, dar a declarat că este mult mai îngrijorat în legătură cu ameninţările interne la adresa stabilităţii monarhiilor din Golful Arab.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe