SUA va realimenta avioanele de luptă saudite ce acţionează în Yemen

Avioane de luptă ale Forţei Aeriene Regale Saudite.
Avioane de luptă ale Forţei Aeriene Regale Saudite. (Captură Foto)

Într-o altă mişcare de susţinere a campaniei de atacuri aeriene condusă de Arabia Saudită în Yemen, Statele Unite au promis că vor alimenta avioanele ce atacă poziţiile grupului militant yemenit Houthi.

Comanda Centrală a armatei americane (CENTCOM) va desfăşura în zonă avioane pentru realimentare din zbor pentru saudiţi şi aliaţii lor în războiul din Yemen, a declarat joi un oficial militar senior.

În plus, preşedintele american Barack Obama a autorizat Pentagonul să ofere suport logistic şi informaţional campaniei aeriene saudite.

Informaţiile oferite sunt colectate cu ajutorul sateliţilor de supraveghere şi a dronelor americane şi ar putea crea o imagine a câmpului de luptă ce îi va ajuta pe saudiţi să localizeze luptătorii Houthi, a declarat oficialul american, care a cerut să rămână anonim.

“Ajutăm saudiţii să înţeleagă ce se întâmplă la graniţa lor”, a declarat oficialul. “Ei caută dovezi ale incursiunilor terestre desfăşurate de gruparea Houthi”.

Oficialul a mai declarat că informaţiile oferite vor putea ajuta campania aeriană condusă de saudiţi să evite provocarea de victime civile în Yemen.

Totuşi, grupurile pentru drepturile omului au declarat că aceste lovituri aeriene au provocat până acum un număr semnificativ de morţi civile.

Miercuri, 29 de oameni au fost ucişi şi alţii 24 răniţi în cadrul unui atac aerian care a vizat o fabrică de alimente din provincia vestică yemenită Hudaydah.

Atacurile aeriene ale Arabiei Saudite în Yemen, începute în 26 martie, reprezintă un efort comun de a-l readuce la putere pe fostul preşedintele yemenit Abd Rabbuh Mansur Hadi, un aliat apropiat al Riadului.

Preşedintele Hadi a demisionat din funcţie în luna ianuarie, s-a refugiat în oraşul Aden şi a refuzat să îşi reconsidere decizia în ciuda apelurilor lansate de revoluţionarii Ansarullah din mişcarea Houthi.

În 25 martie, Hadi a fugit din Aden în capitala saudită Riad după ce luptătorii Houthi au avansat către oraşul yemenit sud-vestic, unde preşedintele yemenit şi-a schimbat poziţia şi a încercat să înfiinţeze o bază de putere rivală.

Luptătorii Ansarullah au preluat controlul asupra capitalei Sana’a în septembrie 2014 şi în prezent avansează spre sud. Rebelii au declarat că guvernul lui Hadi nu a fost capabil să rezolve problemele ţării şi să reducă valul tot mai mare de corupţie şi teroare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe