Apel al românilor din SUA. "Joe Biden trebuie să-l sprijine pe Iohannis în consolidarea statului de drept"
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, luni, la Washington, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, context în care mai mulţi românii din SUA i-au trimis demnitarului american o scrisoare deschisă în care îi cer să îl sprijine pe şeful statului român în consolidarea statului de drept din ţara noastră, potrivit coalitiaromanilor.org.
Lideri de organizaţii ale românilor din Statele Unite, preoţi, administratori de grupuri pe Facebook, reprezentanţi ai presei de limba română, precum şi alţi români-americani i-au adresat, pe data de 26 septembrie, o scrisoare lui Biden, în care i-au solicitat să abordeze în discuţia cu Iohannis modul în care SUA pot ajuta concret la întărirea statului de drept în România, cu precădere la protejarea independenţei justiţiei, transparenţa guvernării şi susţinerea libertăţii presei.
Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite funcţionează deja foarte bine la nivel militar, iar semnatarii scrisorii i-au mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru faptul că SUA au instalat scutul antirachetă în România şi şi-au mărit prezenţa militară în zonă.
"Un domeniu în care mai trebuie făcute progrese în acest parteneriat strategic este întărirea statului de drept", se arată în scrisoarea către Joe Biden.
Vicepreşedintele american şi preşedintele român au fost deja de acord, în discuţia pe care au avut-o după alegerile prezidenţiale de anul trecut, "că statul de drept are o importantă crucială atât pentru dezvoltarea economică cât şi pentru securitatea naţională".
"O democraţie funcţională, cu un stat de drept consolidat, necesită o justiţie puternică care să acţioneze independent de orice presiune din exterior, indiferent că ar veni de la politicieni, oameni de afaceri sau servicii secrete. Legea trebuie aplicată respectând demnitatea umană şi urmând regulile şi procedurile în toate situaţiile. Nu în ultimul rând, procesul judiciar necesită transparenţă şi responsabilitate, deoarece nici procurorii sau judecătorii nu sunt deasupra legii.
Lupta pentru consolidarea statului de drept nu se termină niciodată, necesitând o monitorizare continuă, cetăţeni angajaţi şi o presă liberă. Acolo unde se întrunesc aceste condiţii, ţările sunt în siguranţă, cetăţenii prosperă, iar economiile se dezvoltă. Din moment ce statul de drept este o componentă a parteneriatului strategic, vă rugăm să abordaţi în discuţia cu preşedintele Iohannis paşi concreţi pe care Statele Unite îi pot face pentru a sprijini procesul de a asigura şi proteja independenţa sistemului judiciar, o guvernare transparentă şi o presă liberă în România", i-au spus românii-americani vicepreşedintelui Biden.
Românii-americani au profitat de această ocazie pentru a felicita Casa Albă pentru desemnarea lui Hans Klemm ca ambasador al Statelor Unite în România. "Acesta deja face o treabă extraordinară, iar expertiza sa în domeniul statului de drept va fi de o importantă valoare în susţinerea consolidării democraţiei în România."
În încheiere, semnatarii scrisorii şi-au reafirmat deschiderea de a colabora şi mai intens cu autorităţile americane în construirea unei relaţii şi mai puternice între România şi Statele Unite, "care va contribui la prosperitatea şi securitatea ambelor naţiuni".
"Democraţiile puternice depind de instituţii puternice şi independente, iar în contextul situaţiei de instabilitate regională România are nevoie de astfel de instituţii mai mult decât oricând. Un stat de drept puternic, cu o justiţie independentă şi solidă, este condiţia fundamentală pentru a oferi securitate cetăţenilor şi, totodată, garantul respectării drepturilor fundamentale ale omului. O astfel de societate crează prosperitate şi oportunităţi egale, unde fiecare persoană îşi poate urma visul şi înfăptui propriul destin", a declarat Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition, organizaţia care a iniţiat această scrisoare.
"Vizita Preşedintelui Iohannis a fost pentru noi prilejul de a reafirma angajamentul comunităţii româno-americane în a sprijini întărirea relaţiei dintre Statele Unite şi România şi ajuta la consolidarea statului de drept în România, un proces continuu care necesită implicarea tuturor cetăţenilor atât din România cât şi din diaspora", a concluzionat Terhes.