APADOR-CH susţine decizia PNL de a ataca legea Big Brother 3 la CCR

Reprezentanţii APADOR-CH şi ai Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) salută decizia deputaţilor liberali de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii securităţii cibernetice - cunoscută şi că Legea Big Brother 3 - şi anunţă că vor depune, în sprijinul acestei iniţiative, o sesizare „amicus curiae” la CCR.
(Arhivă) Protest împotriva Legilor Supravegherii, 12.07.2014 (Eugen Horoiu / Epoch Times)
Loredana Diacu
24.12.2014

Reprezentanţii APADOR-CH şi ai Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) salută decizia deputaţilor liberali de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii securităţii cibernetice - cunoscută şi că Legea Big Brother 3 - şi anunţă că vor depune, în sprijinul acestei iniţiative, o sesizare „amicus curiae” la CCR.

Reamintim că APADOR-CH şi ApTI sunt două din cele 13 organizaţii care, după adoptarea legii Big Brother 3 în Senat, cer să nu fie promulgată de preşedinte ci întoarsă în Parlament pentru dezbateri reale.

"De asemenea organizaţiile societăţii civile au mai sesizat liderii grupurilor parlamentare, pe Avocatul Poporului şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru a le cere să atace legea la CCR, în cadrul controlului de constituţionalitate anterior promulgării." scrie APADOR - CH într-un comunicat de presă postat pe site-ul asociaţiei.

În ultima zi prevăzută de lege ca termen pentru o astfel de sesizare, prim vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat că 69 de deputaţi liberali au făcut acest demers, mai scriu cele două organizaţii, adăugând că dintre celelalte entităţi sesizate, doar ICCJ a dat un răspuns prin care a explicat că nu poate, în mod obiectiv, să răspundă solicitării ONG-urilor, deoarece nu a avut la dispoziţie decât o zi (în loc de cinci) pentru a realiza o procedură ce implică convocarea secţiilor unite, o şedinţă de judecată şi redactarea unei sesizări.

Organizaţiile semnatare mai anunţă că vor depune un amicus curiae la Curtea Constituţională, aşa cum s-a procedat şi în cazul Legii cartelelor pre-pay, opţiune pe care societatea civilă nu o poate folosi decât în cazul în care legea este deja atacată la Curte de una dintre instituţiile abilitate prin lege să o facă.

"Întrucât legea securităţii cibernetice face parte din aceeaşi serie de acte care încalcă grav dreptul la viaţă privată al cetăţenilor, cu Legea Big Brother şi Legea cartelelor pre-pay, ne exprimăm speranţa că măcar din aceasta a treia încercare (sperăm tot nereuşită) parlamentarii români să înţeleagă că astfel de demersuri trebuie dezbătute public şi gândite bine înainte, iar nu adoptate pe genunchi." concluzionează cele două ONG-uri.

Reamintim că marţi, vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că 69 de deputaţi liberali au decis să atace legea la Curtea Constituţională. Anunţul liberalilor a venit după ce la Bucureşti şi Cluj au avut loc, chiar în ziua investirii în funcţie a preşedintelui Iohannis, proteste ale societăţii civile. Opozanţii legii securităţii cibernetice i-au cerut noului preşedinte să atace legea la CCR, sau să o trimită înapoi spre reexaminare înapoi la Senat.

13 organizaţii, printre care APADOR-CH şi ApTI au adresat un apel Avocatului Poporului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentului României, cerându-le, de asemenea, să sesizeze CCR pe motiv că legea Big Brother 3 încalcă garanţiile constituţionale privind viaţa privată.

Notă: Calitatea de amicus curiae a unei organizaţii neguvernamentale a fost recunoscută explicit de Curtea Constituţională în cuprinsul Deciziei nr. 447 din 29 octombrie 2013 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Prin amicus curiae este permis celor care au o expertiză într-un anumit domeniu (în speţă, respectarea drepturilor omului, libertatea de asociere) să ajute instanţa, ca “prieteni ai instanţei” (amicii curiae), prin furnizarea, cu rol consultativ, de informaţii/observaţii relevante pentru soluţionarea unei cauze importante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor