AO „Părinţi Solidari”: Licitaţii cu probleme. După grădiniţe a venit şi rândul şcolilor

După scandalul alimentelor trucate din grădiniţe, care nici până în prezent nu are o finalitate - unii dintre agenţii economici implicaţi continuând să câştige licitaţii, AO „Părinţi Solidari” trage un nou semnal de alarmă, de data aceasta în privinţa şcolilor.
„Corupţia ucide”, foto simbol (facebook.com / Părinţi Solidari)
Maria Maevschi
13.02.2018

Fiind deja implicate în proiectul de monitorizare a achiziţiilor publice privind alimentarea în instituţiile preşcolare din Republica Moldova, AO „Părinţi Solidari” împreună cu Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) au participat şi la monitorizarea achiziţiilor alimentare în şcoli, observând deja „licitaţii cu probleme”.

Fondatoarea Asociaţiei Obşteşti „Părinţi Solidari”, Ala Revenco, a menţionat că în urma unei monitorizări de la sfârşitul anului 2017 – începutul lui 2018, au urmărit câteva achiziţii mari de prestare a serviciilor de alimentare în şcoli de către aşa-zisele combinate alimentare, fiind surprinşi să vadă că „dacă la capitolul grădiniţe părinţii au insistat la autorităţi şi au survenit anumite îmbunătăţiri, la capitolul şcoli lucrurile au rămas neschimbate. Total pe ţară avem 25 mii funcţionari publici, dar nu vedem cu ce se ocupă”.

Revenco a ţinut să specifice că în perioada monitorizării, în şcoli au avut loc trei achiziţii mari, dintre care două din cadrul Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport (DGETS) de peste 50 milioane lei, observându-se o divizare perfectă a pieţei.

Dacă la nivel de planificare şi deschidere a ofertelor nu au fost observate carenţe majore, cadrul legal fiind respectat, la nivel de evaluări a ofertei şi a concurenţei propiu-zise în cadrul achiziţiilor, observatorii au rămas uimiţi; deşi unul dintre principiile achiziţiilor este asigurarea concurenţei însă „noi am observat că alimentaţia tuturor copiilor din Chişinău se face practic după sistemul rămas de pe timpul sovietic când piaţa era împărţită”, menţionează Ala Revenco.

„La acest moment, 90 instituţii şcolare au solicitat servicii de alimentaţie şi pentru fiecare dintre ele a fost făcută doar câte o ofertă, practic neexistând concurenţă. Pe această piaţă avem cinci jucători majori care până nu demult au avut un statut neclar, fiind totuşi în subordinea primăriei. Din decembrie a fost semnat un ordin prin care li s-a conferit statut de întreprindere municipală. În prezent, 95 la sută din piaţă este împărţită între cele cinci întreprinderi municipale. În cazul în care vine o singură întreprindere, dispare posibilitatea de a alege atât după preţ cât şi după calitate, şcolile fiind nevoite să accepte ce li se propune de către o acea unică întreprindere participantă la licitaţie”, a explicat fondatoarea AO „Părinţi Solidari” în cadrul unei conferinţe de presă.

Observatorii au ţinut să precizeze că unul dintre agenţii economici care a fost implicat în scandalul alimentelor trucate din toamna anului 2016 - dosarele rămânând şi în prezent neexaminate - continuă să participe la licitaţii, să le câştige şi chiar să livreze produse alimentare atât în şcoli şi grădiniţe cât şi în spitalele din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor