Anul turistic 2012. Topul destinaţiilor preferate de români

Poiana Braşov (The Epoch Times)
Ioana Statescu
27.12.2012

În ciuda crizei, românii par dispuşi să aloce până la 500 de euro pentru o vacanţă petrecută în ţară de sărbătorile de iarnă, în vreme ce turiştii care doresc să petreacă sfârşitul de an în afara graniţelor României alocă până la 700 de euro, conform ultimelor date publicate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism.

În vreme ce majoritatea românilor preferă să petreacă Crăciunul acasă, alături de familie, noaptea de Revelion este o adevărată afacere pentru agenţiile de turism. Valea Prahovei, Bran- Moeciu şi zona Bucovinei sunt pe primele locuri într-un clasament al celor mai căutate staţiuni.

„De Crăciun românii preferă mai mult să stea acasă şi să petreacă sărbătoarea cu familia. Abia de Revelion gradul de ocupare ajunge la 100%. Deocamdată, adică pentru Crăciun, nu toate pensiunile şi hotelurile au reuşit să vândă astfel încât toate locurile să fie ocupate”, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), preluat de b1.ro.

Potrivit preşedintelui ANAT, chiar dacă bugetul mediu alocat pentru vacanţe al românilor nu diferă considerabil faţă de anii trecut, diferenţa apare în modul în care sunt cheltuite aceste sume.

„Bugetul mediu pe care românii sunt dispuşi să-l cheltuiască se încadrează între 250-500 de euro pentru o vacanţă internă, iar pentru deplasările externe, între 500 şi 700 de euro. Nu este diferit de bugetul mediu alocat în anii trecuţi, dar este mai atent cheltuit, iar raportul corect între calitate şi preţ a devenit principalul criteriu”, a adăugat Corina Martin.

Din datele furnizate de ANAT rezultă că pe parcursul anului 2012, cele mai căutate destinaţii externe au fost Grecia,Turcia, Bulgaria, Spania, Italia , întrucât sunt destinaţii mai apropiate de România. Pe de altă parte, cererea pentru pachete turistice în ţări precum Egipt sau Siria a continuat să scadă, ca urmare a evenimentelor politice şi sociale care au avut loc în nordul Africii şi în Orientul Apropiat.

A continuat însă să crească interesul românilor pentru Dubai, ca destinaţie caldă, cosmopolită şi de shopping, relativ aproape de România. Cipru se află, de asemenea, în creştere în preferinţele românilor, aflându-se la numai două ore de zbor de România şi cu o ofertă atractivă la nivelul serviciilor turistice.

De asemenea, destinaţiile exotice îndepărtate par să nu mai fie considerate un lux, informează ANAT. Agenţiile de turism au reuşit să îi atragă pe români, oferind pachete turistice extrem de avantajoase, în destinaţii exotice precum Republica Dominicană, Maldive, Jamaica sau Mexic, la jumătate de preţ, dacă sunt achiziţionate şi efectuate în lunile în care la noi este plină iarnă.

Croazierele, în topul preferinţelor românilor

În ceea ce priveşte destinaţiile interne căutate în timpul verii, litoralul românesc s-a menţinut ca destinaţia vedetă pentru românii care au ales să îşi petreacă vacanţa în România. Potrivit ANAT, anul 2012 a fost pentru turismul de litoral, cel mai bun din ultimii 4 ani, cu peste 3.000.000 de turişti români şi peste 5.000 străini, succes la care au contribuit îmbunătăţirea serviciilor hotelurilor de trei şi patru stele, precum şi consolidarea serviciilor de tip "all inclusive".

Succesul croazierelor a continuat şi în anul care tocmai se încheie, cu atât mai mult cu cât, pe fondul unui buget mai auster, agenţiile de turism au propus croaziere la un tarif mai scăzut, ceea ce a generat un volum sporit de vânzări. Destinaţia cea mai populară a fost, şi în acest an, Mediterana de Vest, care include ţări precum Spania, Franţa, Italia şi Tunisia, urmată de Europa de Nord, Capitalele Baltice şi Fiordurile Norvegiene bucurându-se de foarte multă popularitate în 2012. În plus, pentru 2013 s-au făcut deja rezervări consistente, în regim de early-booking, turiştii români fiind interesaţi să rezerve croaziere operate de vase mari de croazieră, cu o capacitate de peste 3000 de pasageri şi cu o varietate impresionantă de facilităţi la bord.

Numărul turiştilor străini în România a crescut cu peste 5%

În ceea ce priveşte sosirile vizitatorilor străini în România, numărul acestora a crescut cu mai mult de 5% faţă de perioada similară a anului trecut, 94% fiind turişti din ţările europene, potrivit datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică. Astfel, dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din: Ungaria (32,6%), Bulgaria (19,7%), Germania (9,5%), Italia (7,3%) şi Polonia (6,8%).

Sezonul 2012 de croaziere pe Marea Neagră a însemnat 50 de nave, care au adus peste 32.000 pasageri străini, echivalentul unei creşteri de 30 %, în raport cu anul precedent. Conform datelor ANAT, cele mai solicitate excursii şi tururi locale au fost cele de o zi la Bucureşti, croaziera de o zi în Delta Dunării, tururile culturale, arheologice, religioase şi gastronomice, precum şi ţuţurile de litoral şi degustările de vinuri la crama Murfatlar. În topul pasagerilor care sosesc la bordul navelor de croazieră se situează turiştii americani, urmaţi de cei francezi, italieni şi germani.

De cealaltă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate se ridică la aproximativ 10 milioane, în creştere cu peste 2%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând aproximativ 80% din numărul total de plecări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor