Carmen Martin, ANAT: În România, consumul de servicii turistice a scăzut

Poiana Braşov (The Epoch Times)
Ioana Statescu
14.11.2012

Doar 2 din 10 români îşi fac planuri de vacanţă pentru următoarele trei luni, aceştia alegând în special destinaţii turistice din ţară, se arată într-un studiu recent care analizează tendinţele românilor în materie de consum, realizat de Bucharest Forum. În plus, ultimele statistici relevă faptul că bugetele pe care românii le alocă pentru concediu sunt uşor mai mici în 2012, faţă de anul precedent.

Înainte de deschiderea ediţiei de toamnă a Târgului de Turism al României, una dintre cele mai importante manifestări de profil, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Corina Martin, a acordat un interviu pentru The Epoch Times, despre starea actuală a turismului românesc. Chiar dacă ANAT nu deţine statistici clare referitoare la numărul celor care vizitează România, Corina Martin este de părere că turismul românesc nu se poate lăuda cu un an foarte bun.

”Anul a început mai greu. În primele luni, ianuarie şi februarie, am avut o scădere accentuată a numărului de turişti, mai ales în staţiunile montane. Au fost şi zile afectate puternic de ninsori şi întradevar atunci au fost scăderi de până la 30%, dar am recuperat în timpul verii, pe litoral, acolo unde am avut creşteri de 20%, în ceea ce priveşte numărul de turişti. Este adevărat însă că numai cu litoralul nu putem să considerăm că întregul anul a fost unul foarte bun”, a precizat Corina Martin, pentru The Epoch Times.

În condiţiile în care bugetele românilor au fost grav afectate de criza financiară şi, implicit posibilitatea acestora de a îşi achiziţiona pachete turistice, preşedintele ANAT, Corina Martin a recomandat turiştilor români să se orienteze către programele speciale lansate în ultimii trei ani de ANAT.

”Din păcate, bugetele de vacanţă ale românilor sunt în continuare afectate şi acest lucru îşi spune din plin cuvântul. Foarte mulţi români au renunţat la două vacanţe pe an, încă de la începutul crizei şi îşi permit, eventual, o singură vacanţă pe an. Încurajăm în continuare românii să cumpere vacanţe prin agenţiile de turism, pentru că întotdeauna tariful este cel mai convenabil”, a declarat Corina Martin.

Corina Martin, ANAT: Multe hoteluri sunt la limita supravieţuirii

Mai mult de jumătate din restaurantele din România nu sunt profitabile, din cauza scăderii consumului, iar aproximativ 50.000 de angajaţi riscă să-şi piardă locurile de muncă dacă acestea se închid. Estimarea a fost făcută la începutul acestei săptămâni, de către Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi conturează criza profundă prin care trece turismul românesc. Corina Martin a declarat că în acest moment nu se poate vorbi despre creşteri în industria turismului.

”Consumul de servicii turistice în general, a scăzut în România şi, din acest punct de vedere, nu avem creşteri în industrie, dar nu avem nici cifre care să ne poată da o asemenea dimensiune. În general, tuturor hotelurilor nu le-a mers foarte bine, multe hoteluri sunt la limita supravieţuirii”, a subliniat preşedintele ANAT pentru Epoch Times România.

În opinia Corinei Martin, introducerea bacşişului pe nota de plată, aşa cum se întâmplă deja în multe ţari, printre care şi Statele Unite, ar putea creşte încasările bugetare prin legalizarea şi fiscalizarea acestui venit.

”Nu dorim decât ca acele venituri care există în acest moment, să fie impozitate şi declarate la justa lor valoare. Practic, vorbim despre scoaterea încă unui segment important în zona de alb şi nu în zona de negru sau de gri în care se situează acum. Nu dorim ca toţi turiştii să fie obligaţi să lase un bacşiş, ci este vorba doar de declararea sumelor care oricum sunt lăsate ca recompensă pentru felul în care au fost serviţi”, a precizat Martin.

Reduceri atractive la Târgul de Turism al României

Joi, 15 noiembrie, începe ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României. Evenimentul are loc la Romexpo şi urmăreşte promovarea ofertelor turistice de schi din ţară şi străinătate, a destinaţiilor exotice, precum şi a regiunilor turistice din România, atât pentru sărbătorile de iarnă, cât şi pentru primăvara şi vara anului care urmează.

Austria este şi în acest an pe primul loc în topul destinaţiilor de schi preferate de români, urmată de Italia, Slovenia şi Bulgaria. De asemenea, zona Bran- Moeciu, Bucovina şi Valea Prahovei sunt principalele destinaţii în care românii aleg să-şi petreacă vacanţa de iarnă. Reprezentanţii ANAT promit pachete turistice cu până la 35% mai ieftine pentru turiştii care cumpără în perioada Târgului de Turism al României.

”Pentru prima oară punem în vânzare early booking şi înscrieri timpurii pentru sezonul de vară 2013, întrucât deja avem oferte de litoral puse în vânzare prin agenţiile de turism care îşi aşteaptă vizitatorii la standurile de la Târgul de Turism al României. În afară de discounturile de înscrieri timpurii, care pot ajunge până la 30 şi 35%, dacă turiştii români îşi cumpără de acum vacanţa de vară, oferim şi reduceri care pot ajunge până la 5 sau 10%, dacă vor cumpăra în timpul târgului”, a declarat Corina Martin.

Târgul de Turism al României va fi deschis la Romexpo, între 15 şi 18 noiembrie. Evenimentul va găzdui peste 200 de expozanţi, dintre care 165 din România şi 43 din străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor